Kassid õpivad nagu meiegi vaatluse käigus, imiteerides, proovides ja eksides, aga ka kogemuse kaudu. Kui ta saab positiivse kogemuse (näiteks sülle hüpates saab saab paitusi või maiust), siis ta mäletab, et see kogemus oli hea ja see suurendab tõenäosust, et ta järgminegi kord sulle sülle hüppab. Kui kass saab negatiivse kogemuse, väldib seda tegevust tulevikus.

Miks põiehädaga kass väljaspool liivakasti urineerib? Sellepärast, et haigusest põhjustatud valu hakkab ta seostama eelkõige just liivakastiga. See on aga negatiivne kogemus, mida ta vältida soovib ning seetõttu võib teha häda voodi alla või riidekappi, sest tundub tema jaoks turvalisem variant.

Kui sa vähegi tähelepanelikum oled ja oma kassi jälgid, võid märgata, kuidas kass oma vaatluste põhjal sinu kodusest elust on õppinud sinuga manipuleerima. Näiteks õpib ta, et kui ta istub maiusepurgi lähedusse, kui sina ka seal oled, on tal suur tõenäosus maitsev pala saada. See on kõik strateegiliselt läbi kaalutletud.

Kassid on väga nutikad ja tasuga motiveeritavad. Kass käitub sinu ootustele vastavalt palju meelsamini kui ta teab, et saab selle eest positiivse kinnituse. Kinnituseks võib olla maius või õrn paitus.

Seda teades tuleb jälgida, kuidas vastame oma kassi ebasoovitavale käitumisele. Mõnikord võime tahtmatult seda hoopiski positiivselt tasustada. Näiteks kui kass kipub meid vara äratama, siis täidame vastuseks tema toidukausi ning hiljem imestame, miks kass igal hommikul kell viis meie rinnal istub ja näub.

Jälgi oma kassi käitumist ja tasuta positiivset käitumist. Olgu selleks maiused või paitused. Pane tähele, et sa ei tasustaks kassi negatiivse käitumise eest. Kassid on oportunistid ja elavad põhimõttega, et mida mina sellest saan. Oskus on panna kassi tegema oma tahtmist nii, et ta ka ise seda tahaks.

Allikas: iheartcats.com