Toortoitumine on koertele ja kassidele loomuomane toitumisviis, mida nende organism on loodud töötlema ning millest nad omastavad kõik vitamiinid,mineraalid ja eluks vajaliku - just see ongi täisväärtuslik loomuomane toit!

Toortoidust rääkides puutume kokku kahe mõistega: Prey Model ja BARF.

Prey Modeli ehk saaklooma mudeli järgi peaks koer saama nädala jooksul ära süüa terve saaklooma sabast sarvedeni. Kuid tänapäeva tingimustes, kus me koeri endale toitu jahtima ei lase, peab peremees ise saaklooma kokku panema ja see võib koosneda erinevate loomade kehaosadest. Peaasi, et koer saaks proportsionaalselt kätte kõik, mis vajalik (liha, kondid, siseelundid, nahk) ehk looma koos saba ja sarvedega.

BARF (Biologically Appropriate Raw Food) - selle kohaselt antakse lisaks toorele lihale, kondile ja siseelunditele ka marju, puuvilju, juurvilju, õlisid ning muna.

Koera seedeelundkond vajab taimset osa kasvõi näiteks ainuüksi tema soolestikus elavate vajalike bakterite tõttu, kes oma elutegevuseks sealt toitu saavad. Samuti nagu liha, peab ka taimne osa olema töötlemata, kuid selleks, et koera organism sealt paremini toitaineid omastaks, tuleb puuviljad ja köögiviljad kas väga peenelt riivida või purustada köögikombainis/blenderis.

Kõige tähtsam on reegel, et koer peab saama süüa peaaegu kõike, mis ühes saakloomas on, siis võib olla kindel, et tal on kõik eluks vajalik toidu näol olemas. Ka lihasid peab andma erinevaid, kuna erineva looma liha sisaldab erinevaid vitamiine ja mineraalaineid.

KUI PALJU ANDA TOORTOITU?

* Terved täiskasvanud koerad 2-3% kehakaalust päevas
* Töötavad, võistlevad, aktiivsed koerad 3-6% päevas, kui on aktiivne periood, muul ajal 2-3%
* Kutsikad (väike kuni keskmine tõug) 3-5%
* Kutsikad (suur ja väga suur) 2-4% - suure tõu puhul on väga tähtis, et kutsikas kasvaks aeglaselt, juurde tuleb kindlasti anda pehmeid krõmpskonte, kõri
* Tiined koerad tiinuse esimeses faasis 2-3%, viimases 3-4% kehakaalust
*Imetavad - sõltub pesakonna suurusest, 3-6%

Koerad, kellel on neeruhaigus, maksa või pankrease probleemid, peavad saama vähese rasvasisaldusega toitu, juurde rohkem köögivilju.
Loomulikult tuleb alati oma koera jälgida ning vajadusel toidukogust kas suurendada või vähendada.

TOORTOIDU MÕJU

Loomulikku, puhast toitu süües saab koer emotsionaalse elamuse lisaks füüsilisele aktiivsusele, mis kaasneb kondi närimisega.
Toore kondi närimine puhastab hambaid, arendab lõualihaseid ja mõjub hästi ka kogu ülejäänud füüsisele.
Toortoitu söövad koerad on vähem närvilised, elurõõmsad, energilised.
Nahk, silmad ja kõrvad on ilusad, puhtad. karv läigib. Toortoidul olevatel loomadel on tugevam immuunsüsteem ning nad on tervemad, ka diabeeti on toortoidul olevatel loomadel diagnoositud oluliselt vähem kui kuivtoidul olevatel.
Kuna koerad omastavad toortoitu paremini kui ükskõik, millist krõbinat või muud töödeldud toitu, siis on ka väljaheite kogused oluliselt väiksemad.


Allikas: http://koeratoidust.blogspot.com.ee, vaata ka FB gruppi Teadliku omaniku terve ja õnnelik loom

Jaga
Kommentaarid