Kujutle, et istud rahulikult diivanil ja näed, et kassi juurde tuleb lõbusas olekus koer, kes natuke ringi nuusib. Hetke pärast on kass käppadel, kõrvad pealigi, karvad püsti ja hakkab sisisema. Uurime, miks see nii on, kust selline käitumisviis tuleb ja mida peaks tegema, kui kass sisiseb omaniku peale.

Kassi sisisemine sarnaneb vägagi mao sisinaga ja mõned eksperdid arvavad, et kaslased õppisidki selle käitumisviisi madudelt. Paljud loomad imiteerivad teiste loomade hääli, et ennast kaitsta ja kassi sisin kõlab kahtlemata tugeva hoiatusena.

Sisina ehk hoiatussignaali kutsuvad tihtilugu esile mitmesugused erinevad ja segased emotsioonid, mis kassi tol hetkel korraga valdavad. Sisisev kass on hirmunud, segaduses, imestunud ja sageli mingi konkreetse olukorra üle rahulolematu. Ta tunneb ebakindlust ja ärevust. Oht kutsub kassis esile adrenaliini tulva ja esmaseks kaitseinstinktiks on sisin, mille kass kuuldavalt välja laseb.

Sisina põhjused

Kassid võivad sisiseda mitmel põhjusel. Näiteks emane kass võib sisiseda, et oma järglasi kaitsta. Kaks omavahel võõrast kassi sisisevad aga selleks, et üksteisele kakluseta märku anda, et hoidku teine eemale. Sisisemine on viis, kuidas üks kass teist hoiatab. Samuti võivad kassid sisiseda ka võõrast inimest oma kodus kohates, sest külalistel on küljes kassile senini tundmatud ja võõrad lõhnad.

Kass võib sisiseda ka valust. Kui kass teda paitades või mingit konkreetset kohta kehal katsudes ühtäkki sisisema hakkab, siis on see selge märguanne, et lemmik tuleks igaks juhuks veterinaari juurde viia. Kui peres on mitu kassi, võivad teised kassid sisiseda selle kassi peale, kellega loomaarsti juures käidi. Põhjus on lihtne – loomaarsti juurest tulles on kassil küljes loomakliinikule iseloomulikud lõhnad, mistõttu tunnevad teised kassid end sellest ohustatuna.

Mida teha, kui kass sisiseb omaniku peale?

Kui kass sisiseb omaniku peale, peaks omanik jääma rahulikuks, vältima äkilisi ja ootamatuid liigutusi ja laskma lihtsalt kassil olla. Võib-olla on kass mingil põhjusel ärritunud või ei tunne end hästi. Kindlasti ei tohiks minna end kassile peale suruma. Sisisev kass on üldjuhul ebakindel ning vajab ruumi. Kui kass hakkab sisisema omaniku süles olles, tasub kassile anda aega, lasta tal lihtsalt olla ning omaniku sülest maha hüpata juhul, kui kass seda soovib.

Samuti peaks õpetama lastele, et kass, kes sisiseb, tuleb koheselt rahule jätta. Sisin on kassi kaitseinstinkt ja hoiatussignaal, mida ignoreerides võib kass järgmisena küünistada või hammustada. Ta tunneb end ohustatuna. Olenemata sellest, et kassid küll naudivad seltskonda, peidavad nad end sageli kõrgele kapi otsa, et ohutust kaugusest igapäevast saginat jälgida. Nii ei pääse väikesed lapsed ega pere teised lemmikloomad neid segama ja nad tunnevad end turvaliselt.

Üldiselt on kasside sisisemine märk, et nad tajuvad ohtu või soovivad omaette olla. Anna kassile hingamisruumi ja lase tal olukorraga omas tempos kohaneda. Sisin on lihtsalt viis, kuidas kass oma ebamugavustunnet väljendab.

Allikas: catster.com

Jaga
Kommentaarid