Õnnelikud vanemad on 32-aastane orangutanimamma Nony ja 21-aastane paps Matu. Neil on üks laps juba varasemast ajast, 6-aastane poeg Louie.

Loomaaiatöötajad rääkisid Norra ajalehele Dagbladet, et Nony rasedus oli juba ammu teada, aga keegi ei osanud sünnitusaega ennustada. Nii sündiski Louie' väikevend kümne loomaaiakülastajate silme all laupäeval üsna ootamatult.

"Me vaatasime orangutanimaja aknast sisse ja nägime, et Nony lebab rippvoodil. Ühtäkki saime me pihta, et ta sünnitab parasjagu. Kogu lugu kestis nii veerand tundi," ütles Bård Gunnar Tveit, kes oli Norra popimat loomaaeda külastamas koos oma abikaasa, kahe lapse ja veel ühe sugulasega.

Praegu hoitakse Nonyt ja ta pisipoega isast ning vanemast lapsest lahus. Orangutaniala on külastajaile jätkuvalt avatud, küll aga on Nonyl võimalus koos beebiga tagaruumidsse tõmbuda, kui ta peaks pisut rahu tahtma.

"Orangutanid on meile, inimestele väga sarnased – seda ka laste poolest. Ülihämmastav, kui inimbeebide moodi on ka orangutanilapsed. Nad jäävad mitmeteks aastateks väikesteks ja emast sõltuvaiks," ütles loomaaja bioloog Helene Axelsen Dagbladet'le. "Me hoiame arengutel silma peal, aga Nony on kogenud ja hea ema, nii et eeldatavasti läheb kõik vägagi hästi."

Borneo-orangutane jääb maailmas järjest vähemaks. Miks-küsimusele annab vastuse põgus pilguheit peeglisse. Nimelt raiuvad inimesed tuima järjekindlusega vihmametsi maha. Kristiansandi loomaaia teatel oligi kohaliku orangutani sünd üks osa rahvusvahelisest kaitseprogrammist.

Orangutan on Kalimantani ja Sumatra saare ürgmetsi asustav suur pika punakaspruuni karvaga inimahv.

Malaikeelne "orang" tähendab inimest ja "utan" metsa – seega on orangutanid vähemalt malaide jaoks lihtsalt metsinimesed.