Üks põhjuseid, miks kassid sageli laua peal lesida armastavad on see, et nad tahavad ronida ja kõrgustes turnida. Kass ei ole loom, kes kõnniks mööda maapinda. Ta on harjunud elama kõrgustes. Kui kass sageli söögilaua peal lesib, siis esimese asjana tuleks pakkuda talle alternatiivseid võimalusi. Millised on sinu kodus kohad, kuhu kass on lubatud? Paku talle ronimiseks erinevaid võimalusi näiteks riiiulite, ronimispuude, kapipealsete vm näol. Tänapäeval on võimalusi palju. Lase oma kujutlusvõimel lennata ja meisterda kassile uhked turnimisvõimalused.

Järgmine samm on uus ronimispuu või -pesa kassile atraktiivseks muuta. Peida sinna põnevaid mänguasju ja maiuseid ning julgusta kassi uudistama ja uue kohaga tutvuma. Kiida ja premeeri teda kohe, kui ta söögilaua asemel uut ronimispaika eelistab. Osuta talle alati tähelepanu, kui ta seal on. Nii õpib ta sinu tähelepanu saamiseks laua asemel hoopis oma ronimispuule ronima. Ka õhtusööki võid talle uuel ronimisasemel anda. Kõik need tegevused muudavad uue ronimispuu kassile atraktiivseks ja kinnistavad, et tegemist on toreda ja meeldiva kohaga. Kass võtab selle kiiremini omaks ning mõistab, et see on hoopis parem koht, kust olla.

Kindlasti pead arvestama, et selle kombe ümber õpetamine võtab aega. Ära karju oma kassi peale või karista teda, kui ta algul vanast harjumusest siiski söögilauale ronib. Ta on sellega harjunud ja ta mäletab, et vanasti oli söögilaual käimine lubatud. Negatiivse emotsiooni asemel võta ta vaikselt sülle ja aseta oma ronimispuule. Osuta talle seal ronimispuul tähelepanu ning mängi temaga.

Samal ajal muuda söögilaud kassile võimalikult ebaatraktiivseks ning seal käimine ebamugavaks. Kui kass saab pidevalt positiivset tagasisidet selle eest, et ta oma ronimispuud kasutab ja söögilaual temale tähelepanu ei pöörata, siis õpib ta ajapikku söögilauda vältima.

Iga harjumuse ümber õpetamine võtab aega, nõuab vaeva ja tööd. Ole kannatlik ja anna talle uue olukorraga kohanemiseks aega. Ära liigu liialt suurte sammudega edasi ega oota temalt ülekohtuselt palju. Kiida teda ja osuta talle tähelepanu siis, kui ta oma ronimispuu peal aega veedab. Nii õpib ta ära, et see on tore ja meeldiv koht, kus sa teda märkad ja temaga tegeled. Tähelepanu saamise nimel ei pea ta enam söögilauale ronima.

Allikas: cuteness.com