Kohalikud elanikud on koertest häiritud ning Eestimaa Loomakaitse liiduga ühendust võtnud naaber tunneb lemmikloomade olukorra ja tervise pärast muret. Pea 50-pealise koertekoloonia omanikuks on eakas vanaproua, kes oma koeri vabatahtlikult nõus loovutama ei ole, väites, et need on ainsad, kelle nimel ta veel elada soovib.

Vald on tegelenud selle juhtumiga juba pea kümme aastat ning 2016. aastal kaasati juhtumisse ka politsei. ELL tegi politseisse avalduse kriminaaljuhtumi algatamiseks, kui olukord väljus kontrolli alt ja alkohoolijoobes naabrimees üht vanaproua koera õhupüssist näkku tulistas, sihtides hiljem ka teisi koeri. Maa piirkonnas vabalt liikuvatele koertele on naaber ka otsa sõitnud ning koeri sel viisil vigastanud.

Koertekoloonia uurimine on käimas ja täna lähevad ELL ja Raplamaa veterinaarkeskus taas kohapeale. Eilse külaskäigu tulemusel selgus, et koerte tervislik seisund oli parem kui kaks aastat tagasi, mil koertekoloonia juhtum politseisse jõudis. Heiki Valneri sõnul olid Raplamaal elavad koerad kosunud ning ei süganud end enam, kuid silma järgi hinnates oli neid umbkaudu 40, mis on pea kaks korda rohkem, kui 2016. aastal.

Koerte elamistingimused ei ole samuti kiita. Päeval veedavad nad enamuse ajast õues, kuid öösiti hoiab omanik loomi toas. Suure koertekarja tõttu on naisterahva elamine räsitud ja haiseb koera väljaheidete järgi.