Milliseid dokumente on vaja?

Vaadake üle oma lemmikloomapass, mis tõendab lemmiku kehtivat vaktsineerimist marutaudi vastu, samuti võivad mõned riigid nõuda ka eelnevat ussitõrjekuuri. Kindlasti peaks olema loom kiibistatud või märgistatud.

Põllumajandus ja -Toiduameti infole põhinedes tasub teada, et lemmikud reisivad ainult koos omaniku või volitatud saatjaga. Koerad, kassid ja valgetuhkrud peavad olema märgistatud mikrokiibiga või selgelt loetava tätoveeringuga, mis on tehtud enne 3. juulit 2011. Loom peab olema märgistatud mikrokiibiga enne marutaudi vastu vaktsineerimist.

Kas ma saan oma looma kindlustada? Kui inimesed teavad, et muretu reisi tagab reisikindlustus, siis loomi reisikindlustuslepingu alusel kindlustada võimalik ei ole. Küll aga saab lemmikloomale vormistada eraldi spetsiaalse lemmikloomakindlustuse, mis teatud juhtudel annab kaitse lemmikule reisimise ajaks. Nõu pidada näiteks IIZI kindlustusmaakleriga.

Mida tasub teada lennujaamas?

Lennureisil tuleb kasutada lemmikloomade transpordikasti või -kotti, mis oleks piisavalt suur, et lemmikloom saaks seista, pöörata ja lamada. Kast peaks olema hästi ventileeritud ja ohutu lukustusega. Kindlasti on oluline mõelda ka toidule ja varuda reisiks oma lemmikule sobivat sööki ja joogivett, samuti ei maksa unustada ka anumat, kuhu need panna. Kuigi loomal on kiip, siis tasub igaks juhuks lisada ka kaelarihmale tema nimi ja omaniku kontaktandmed.

Kindlasti on ka loomaga mõistlik lennujaama pigem varem saabuda, et oleks aega rahulikult lennujaama turvakontrolli protseduuride ja lennufirma juhistega tutvuda, et liigset stressi vältida.

Millega arvestada lennukis?

Lennukis on lennufirmadel erinevad reeglid, sageli sõltub see looma kaalust. Näiteks, kas loom võib võib lennu ajal olla salongis või pagasiruumis. Juhul, kui väiksema koera või kassi saab võtta lennukisse, siis seal tuleks kasutada transpordikasti.

Oluline on lennufirmaga varakult ühendust võtta, sest sageli on kaasreisijate huvides salongi lubatud vaid teatud arv lemmikloomi. Üldjuhul tuleb lemmikuga reisides ka maksta tasu, mis sõltub lemmiklooma ja transpordikoti-või kasti suurusest ja kaalust.

Mis on sihtkoha reeglid?

Ettevalmistus ning teadmiste kogumine aitavad teil ja teie lemmikul reisist rõõmu tunda. Enne reisi tasub hoolikalt uurida ka sihtkoha riigi ja lennujaama reegleid, sest vahel võivad nõuded kodumaast erineda. Nõuded võivad erineda sõltuvalt lähte- ja sihtriigist, loomaliigist, looma vanusest ja reisi eesmärgist. Näiteks võivad osad riigid nõuda karantiini või täiendavaid tervisekontrolle või vaktsineerimistõendeid.

Mõned ELi liikmesriigid lubavad marutaudi vastu vaktsineerimata kutsikate, kassipoegade ja valgetuhkru poegade liikumist riigi territooriumile. Paljud liikmesriigid seda siiski ei luba ning seega on vajalik ennem reisile asumist veelkord kontrollida sihtriigi sisseveonõudeid. Riikide lemmiklooma nõuded on üldiselt leitavad konkreetse riigi tolliasutuse kodulehelt.