Lemmiklooma võtmine on tohutult suur vastutus, sest temast saab sinu uus pereliige. Omanik vastutab selle eest, et lemmikloomale antav sööt oleks toitev ja tasakaalustatud, loomal oleks pidev ligipääs puhtale joogiveele, et lemmikloom saaks piisavalt hoolt ning oleks sotsialiseeritud - ei ründaks inimesi ning teisi loomi ega tekitaks muud kahju.

Lisaks peab tulevane loomaomanik tagama uuele lemmikule sobivad elutingimused ning muu looma terviseks ja heaoluks vajaliku.

Kui palju on sinul ja perel aega lemmikuga tegelemiseks?

„Palun soovitage mulle kassi, kes öösel ringi ei jookseks.“

Kutsikad ning kassipojad on energilised ning tihtipeale ka aktiivsemad ja tahavad rohkem tähelepanu kui täiskasvanud loomad. Kutsikad vajavad koolitamist ning rohkelt tähelepanu. Lisaks satuvad tnoorte loomade saagiks uues kodus tihti kardinad, diivanid ning kõiksugu mööbel, kuhu küüned või hambad taha hakkavad.

Mitmed väga aktiivsed tõud vajavad igapäevast jalutamist ja treenimist. Seega mõtle hoolega läbi, kui aktiivne sa ise oled?

Öösel jooksmine on kassidele loomupärane ning nende jaoks on see tihti kui jahi pidamine. Sellist kassi, kes terve öö eelistaks magada on tõesti raske kui mitte võimatu leida. Parim ravi on mänguteraapia, mis on läbi viidud õigel ajal iga päev. Kasulik on innustada kass mängima poolteist kuni kaks tundi enne Teie magamaminekut. Lisaks ei toimu sellised muutused üleöö ning rutiiniga harjumine vajab kindlasti aega ja kannatust.

Loomad vajavad tähelepanu, mängimist, treenimist, sotsialiseerimist, armastust, hoolt ning kõike ja palju veel. Kas sul on selleks kõigeks aega?

Rahaline valmisolek

„Näidake mulle looma kes on terve.“

Peale varjupaikade loovutustasu või tõulooma maksumuse on ka ridamisi teisi kulutusi, millega peaks uus loomaomanik arvestama. Kvaliteetne toit, regulaarne loomaarsti külastamine, mänguasjad, pesad ning kraapimispuud, riietus, groomeri külastused ning karvahooldusvahendid.

Lisaks on erinevatel tõugudel ka erinevad päritavad haigused ning varjupaigast looma võttes, ei tea keegi milline paha tõbi võib stressiolukorras (nt kolides) välja lüüa. Seega, kas oled arvestanud ka ootamatute kliinikukülastustega? Kas tead, et looma haigestumise korral võivad arstiarved ulatuda sadadesse eurodesse?

Võtad lemmiku, võtad ka vastutuse

„Kui midagi on, saan ju alati tagasi tuua.“

Jah, varjupaigad võtavad vajadusel looma tagasi. Looma varjupaika tagastamisel tuleb arvestada sellega, et see on loomale väga stressirohke ja ta võib selle tõttu haigestuda. Enne tagastamist tuleb teha kõik võimalik probleemidest üle saamiseks ja anda loomale piisavalt aega uue kodu, keskkonna ja perega harjumiseks.

Mis saab siis, kui lähed reisile, kolid teise linna, riiki või uude üürikorterisse pole lemmikud lubatud? Kõik sellised mõtted tuleks peas enne lemmiku võtmist läbi mõelda, isegi kui neid plaane lähitulevikus veel ei näe. Ehk on sul palju loomaarmastajast sõpru, kes saaks puhkuse ajal peavarju pakkuda? Või oled juba arvestanud, et tasu eest pakuvad sellist teenust ka lemmikuhoidjad ja loomahotellid.

Kui elad üürikorteris, siis tasuks hoolega mõelda kas looma võtmine on hetkel üldse parim otsus. Ehk õnnestub uude korterisse kolides kokku leppida näiteks kahekordses tagatisrahas või paluge lisada üürilepingusse, et lepingu lõppedes korvate kõik lemmiklooma poolt tekitatud kahjud. Ning ehk on abi ka sellest, kui pakute korteriomanikule tutvumist Teie käpalisega.

Veel väike aga tähtis nõuanne: lemmikloom ei ole kingitus, isegi kui kingi saaja seda väga soovib. Looma väljavalimine olgu alati omaniku enda teha.

Allikas: Pesaleidja MTÜ