Koertel on esikäppadel 5 küünt ja taga 4, harva 5 varvast. Esimene varvas on taandarenenud ja ei ulata maha. Küüs on pikisuunas veidi kõverdunud ning ümara kuju ja tömbi otsaga. Koerad kulutavad oma küüsi iga päev karedatel pindadel kõndides, aga kahjuks sellest tihti siiski ei piisa.

Kassidel on samuti esikäppadel 5 küünt ja tagakäppadel 4. Erinevalt koerast on kassi küüs rohkem kõverdunud ja külgedelt lamedam. Küüne ots ja servad on üldiselt teravamad kui koertel.

Kuidas aru saada, et mu lemmiku küüned on liiga teravad?

Erinevalt koertest teritavad kassid oma küüsi tihti ise – näiteks sobib selleks suurepäraselt uus diivan. Koerte puhul aga märkavad omanikud sageli küünte klõbistamist parkettidel.
Koertel vajavad küüned lõikust umbes  3-4 nädala järel, kassidel tuleb küüsi lõigata umbes iga 2 nädala järel. On täheldatud, et tubastes tingimustes elavate lemmikute küüntele tuleb pöörata tihedamini tähelepanu, sest nad on sageli vähem aktiivsed ja liiguvad pehmetel pindadel.

Juhul, kui kodus on mõni eksootiline lemmikloom, ei tohiks ka nende küüntelõikust unustada – ka nemad vajavad seda! 

Mis juhtub, kui ma lemmiku küüsi ei lõika?

Kui küüned kasvavad pikemaks, siis mõjutab see käpa asetust maapinnale – liiga pikkade küünte tõttu asetab loom raskuse rohkem käpa tagaosale, mis võib põhjustada pikas perspektiivis artriiti ja valu. Nii kasside kui koerte küüned kasvavad „rõngasse“ ning kasvu jätkudes võivad nad kasvada lõpuks käpapadjandi sisse põhjustades põletikku ja tohutut valu.
Lisaks sellele võivad pikad küüned murduda, muutuda kiuliseks ja jääda riidetükkide taha kinni –  tõmmates jõuliselt võib esineda küünte murdumist. Kui paljastub küüne säsiosa, siis see on väga valus ning võib tekkida paikne põletik.

Kuidas küüsi õigesti lõigata?

Esiteks – vali endale mugavad vahendid. Mõnele sobivad nn kääride laadsed küünetangid, mis püsivad mugavalt käes. Tihti eelistavad neid kassiomanikud, kelle loomadel on väiksemad küüned. Suuremate küünte puhul on mugavamad suuremad küünetangid. Õiget suurust saad küsida oma loomaarstilt, näiteks vaktsineerima minnes küsi, mida tema soovitab. Tihti on ka loomakliinikutes võimalik tutvuda erinevate küünekääridega. Lisaks on ilmunud turule ka loomadele mõeldud küüneviilid.

Teiseks – alustada tasub järk-järgult. Esmalt tutvusta loomale küünetange, kiida teda maiusega. Tihti hirmutab neid klõps, mis küünte lõikusega kaasneb – liiguta esmalt küünetange tema ees, klõpsuta neid, et ta häälega harjuks. Kui sul on kass või väiksem koer, võta ta sülle ja katsu ta küüsi enne lõikust. Hoia lemmiku käppa õrnalt, aseta üks sõrm käpapadjandile, teine varba peale ja proovi ettevaatlikult küünt välja lükata. Enne, kui hakkad küünt lõikama, säti ja hoia oma sõrmedega küüne ümbruse karvad lõikekohast eemale. Kui loom on väga pelglik, harjuta seda liigutust enne, kui hakkad päriselt lõikama.

Valgetel küüntel on sees näha küüne säsi roosa osana – lõigata tuleks nii, et jätta vähemalt 5 mm küüne säsist, vastasel juhul võib lõikus põhjustada verejooksu ja valu. Mustjatel küüntel seda näha pole: ettevaatuse mõttes tuleks mustjat tooni küüsi lõigata 3-4 mm kaupa, et vältida küüne säsisse lõikamist ning pigem lõigata tihedamini: ajaga kasvab ka küüne säsi küünele järgi.

Kiida oma lemmikut ning anna talle aega selle protseduuriga harjuda.

Ma ei saa hakkama!! Kas on veel mingeid nippe?

  • Tee oma lemmikloomast teki või rätiku abil „burrito“ – keera ta teki sisse nii, et üks käpp on korraga küüntelõikuseks vaba. Ära hoia teda liiga tugeva jõuga kinni, sest nii on tal ebamugav. Haare olgu pigem konkreetne, kui pigistav. Vajadusel haara ka pereliige või sõber appi.

  • Lõika ühe küüne kaupa ja premeeri enda sõpra.

  • Lisa valgust – korraliku valguse käes näed paremini küüne säsi ja küünt ennast.

  • Kui lähed lemmikuga loomaarsti või groomeri juurde, palu tal näidata õiget fikseerimise ja küünelõikuse tehnikat.

  • Alusta noorelt! Mida noorem on loom, seda paremini ta mõistab, et see on osa normaalsest elust ega pelga seda protseduuri nii väga. Nii on lemmikul aega harjuda tangide klõpsatusega ja ta ei ehmu selle peale nii kergelt. Noortel loomadel on küüned tihti ka pehmemad ja paremini lõigatavad. 

    Verejooks! Mis ma nüüd teen?

Ehk oled märganud, et kliinikutes kasutatakse lillat ainet nimega kaaliumpermanganaat – see peatab verejooksu. Kui oled kodus küünde sisse lõiganud, võid kasutada mõnda külma eset. Näiteks võta sügavkülmast külmakott või hernepakk,  mähi see rätiku või kätekuivatuspaberi sisse ja aseta see ettevaatlikult lemmiku küünele. On hea kui ta sellega lepib, kuid teinekord aitab vaid aeg.

Allikas: Nordicvet blogi