Patsiendid, kes vajavad statsionaarset ravi või intensiivset ravi ja jälgimist hospitaliseeritakse, et tagada neile parim võimalik ravi, mida omanikul kodus pole võimalik pakkuda. Loomaomanikule on see kindlasti raske otsus, kuid kriitiliselt raske ja vigastatud looma stabiliseerimiseks on see väga oluline.

Koerad ja kassid, kelle seisund on stabiilne, kuid kes vajavad toetavat ravi, paigutatakse kassi- või koertestatsionaari, kus neil on oma puur koos pehme aseme, joogi- ja toidukausi (kui neil on lubatud süüa ja juua) ja kodust kaasa võetud mänguasjaga. (Kassidel on puuris ka liivakast.)

Erakorralise meditsiini ja intensiivravi osakonnas on loomad, kes vajavad püsivat jälgimist ja hooldust. Kriitiliselt haiged loomad paigutatakse loomakliiniku keskel asuvasse intensiivravi statsionaari, kus neid pidevalt jälgitakse ning korrigeeritakse raviplaane vastavalt vajadusele.

Loomadele paigaldatakse veenikanüül, mille kaudu manustatakse vajalikke ravimeid ning vedelikke. Lisaks kontrollitakse olulisi elulisi näitajaid. Vajadusel antakse hingamise kergendamiseks hapnikku.

Statsionaaris ravil olevatel loomadel on vastavalt haigusele oma eriala raviarst, kes nende raviplaanil silma peal hoiab ja vajadusel korrektuure teeb.

Öövalves teostavad esmaabi ja hoiavad statsionaaris olevatel patsientidel silma peal erinevate valdkondade loomaarstid. Loomaomanikule antakse looma seisundist ülevaadet tavaliselt kaks korda päevas telefoni teel või kui looma seisundis on toimunud muutuseid. Pea aga meeles, et kui loomaarstil pole koheselt võimalik loomaomanikuga telefonile vastata, helistab ta alati esimesel võimalusel tagasi ning annab infot!

Bioohutuse kaalutlustel ei soovitata hospitaliseeritud loomi igapäevaselt külastada. Uuri täpsemalt oma lemmiku raviarstilt, kas ja millistel tingimustel saad oma lemmikut külastada!

Allikas: Eesti maaülikooli väikeloomakliinik