KIKA ekspert Evgenia Sveshnikova räägib babesioosi sümptomitest ja sellest, milliseid ennetusmeetmeid tuleks kasutusele võtta, et kaitsta lemmikloomi puugihammustuste ja nende levitatavate haiguste eest.

Esimesed sümptomid - rohkem kui nädala pärast

KIKA ekspert märgib, et tavaliselt avastatakse babesioosi juhtumeid kohe, kui ilmad hakkavad soojenema – päris märtsi alguses. Sellesse haigusesse haigestuvad sagedamini koerad.

„Babesioos annab endast märku üsna kiiresti – umbes 6-12 päeva pärast puugihammustust. Tähelepanelikud loomaomanikud võivad märgata, et loom on muutunud apaatseks, loiuks, kaotanud isu või hakanud oksendama ja kõhulahtisust tundma – need on esimesed haigusnähud, mille järgi saab haigust ära tunda“, selgitab ekspert.

Ta rõhutab, et babesioos avaldub sageli ka palavikuna ja hingamise sagenemisena, probleemi tekkimisele võib viidata ka uriini tumenemine. Kuid sellel haigusel võivad olla äärmiselt tõsised tagajärjed tervisele – babesioos võib kahjustada neerusid, maksa, põhjustada neuroloogilisi häireid või olla isegi lemmiklooma surma põhjuseks.

„Kui loom käitub ebatavaliselt, võtke kohe ühendust veterinaarkliinikuga. Babesioos hävitab punaseid vereliblesid, vereelemendid satuvad uriini, seejärel tumeneb selle värvus – kui nii on juba juhtunud, tähendab see, et haigus on arenenud kaugemale, mistõttu on oluline pöörduda võimalikult kiiresti raviasutusse.

Vererakkude lagunemisel tekib hapnikupuudus, mille tõttu algavad organismis muud protsessid ning kahjustub maks. Loomal võib tekkida kollatõbi – kollaseks lähevad silmamunad ja nahk. Kui oled seda märganud, on haigus äärmiselt kaugele arenenud“, hoiatab KIKA ekspert.

Ta lisab, et babesioosi põdenud loomad jäävad kogu eluks selle haiguse kandjaks, mistõttu nad võivad haiguse teistele loomadele edasi kanda hammustuse kaudu, nii et loomaomanikud peavad käituma eriti vastutustundlikult, kui tema lemmikloom kohtub teiste loomadega.

Puugid on praegu näljased ja äärmiselt ohtlikud

Tänavune talv ei olnud väga külm, pakane ei kestnud kaua ja kuna hetkel on ilmad soojemad, siis alustavad puugid juba oma „jahti“, sest nad on näljased ja üliohtlikud.

Kõigepealt soovitab KIKA ekspert pöörata tähelepanu sellele, kuhu sa oma lemmiklooma viid: „Kui on võimalus, väldi metsi, heinamaid ja kõrget rohtu. Eriti siis, kui sa ei ole kandnud hoolt oma lemmiklooma kaitse eest. Kahjuks esineb puuke üha enam linnades, neid võime leida parkidest või isegi oma rõdudelt, seega tasub olla ettevaatlik.“

Pärast iga jalutuskäiku vaata oma lemmikloom hoolikalt üle. Puukide kinnitumise lemmikkohad on turi, kubemepiirkond või kaenlaalused ja muud kohad, kus nahk on õhem, kuid siiski on oluline kontrollida hoolikalt lemmiklooma kogu keha. Kui näed nahale kinnitunud puuki, võta sellest pintsetiga kinni võimalikult naha lähedalt ja puugi välja tõmbamiseks liiguta seda külgedele ning tõmba puuk vastupäeva keerates aeglaselt välja. Desinfitseeri hammustuskoht alkoholilahusega, vastab ekspert küsimusele, mida teha pärast puugi kinnitumist.

„Pea meeles, et ainuüksi puugi eemaldamisest ei piisa – mitte alati ei kaitse see nende levitavate haiguste eest, seega jälgi lemmikut hoolikalt vähemalt kuu aega,“ rõhutab KIKA ekspert.

Kombineeri erinevaid kaitsemeetmeid

Loomaomanikud võivad leida lemmikloomadele palju puugikaitsevahendeid, mis tavaliselt jagatakse kahte tüüpi: looduslikud ja keemilised. Ekspert märgib, et keemilised kaitsevahendid ei sobi kõigile.

„Keemilised ained võivad olla väikest tõugu koertele ohtlikud ja avaldada mõju isegi maksamuutustele, seega näiteks noortele kutsikatele ja alla 2 kilo kaaluvatele koertele, kellel on maksa- või neeruhaigused, närvihäired, kes on tiined või imetavad, on soovitatav valida ainult looduslikud meetmed ja kombineerida neid omavahel.

Arvatavasti kõige tõhusamaks vahendiks, mida sageli kasutavad ka inimesed, võib kasutada ultraheliripatseid, mis on loodusele, inimestele ja loomadele kahjutud. Nendega koos võib kasutada näiteks eeterlikke õlisid, mille lõhn võib inimesele isegi meeldiv olla, sest koosneb tsitruselistest, kuid puukidele see ei meeldi ja tõrjub neid eemale“, annab nõu KIKA ekspert, milliseid kaitsemeetmeid kasutada.

Ta lisab, et eeterlikke õlisid võib kasutada ka kodus, rõdul või terrassil, sest need võivad aidata tõrjuda ka teisi parasiite, näiteks kärbseid või sääski, ning mõned lõhnad võivad isegi inimese enesetundele positiivselt mõjuda.

Rihm võimaldab puugil end sisse imeda

KIKA ekspert märgib, et tavaliselt ei ole keemilised ained ohtlikud suuremat tõugu lemmikloomadele, seega on nende kaitseks ideaalne kombinatsioon üks tõrjuv ja üks mürgitav vahend: „Kui kasutate sellist keemilist vahendit nagu kaelarihm, on oluline teada, et see toimib nii, et laseb puugil sisse imeda ja mürgitab selle, kuid puuki see eemale ei peleta, nii et puuk võib looma karvkatte peal liikuda ja koer võib selle koju kaasa tuua. Sel põhjusel on soovitatav valida lisaks ka eemale tõrjuv vahend, näiteks ultraheliripats.“

Ekspert teeb kokkuvõtte, et kõige usaldusväärsem viis end puukide eest kaitsta on mitme vahendi kompleksne kasutamine korraga ning soovitab kuuetasemelist kaitset, mille hulka kuuluvad parasiidivastased kaelarihmad, ripatsid, tilgad, pihustid ja aerosoolid, eeterlikud õlid ja spetsiaalne parasiitidevastane kosmeetika.

„Neid meetmeid omavahel kombineerides vähendad tõenäosust, et puuk end lemmiklooma nahkale kinnitub ja kannab edasi ohtlikku haigust. Kui kasutad keemilisi vahendeid, võid julgelt samal ajal valida veel kuni 5 looduslikku vahendit – see ei ole lemmikloomale ohtlik, kuid on ülitõhus parasiitide ja nende levitatavate haiguste vastu võitlemisel“, märgib KIKA ekspert.