Alates hetkest, mil annate oma lemmiku üle loomakliiniku kirurgidele, ei jäeta teda järelevalveta ainsakski minutiks.

Esmalt hakkab tööle anestesioloogia meeskond – loom vaadatakse põhjalikult üle, võetakse vajalikud vereproovid, vajadusel konsulteeritakse südamearstiga.

Seejärel uinutatakse loom süstiga ja valmistatakse ette protseduuriks.

Kui patsient on sügavas unes, „astuvad lavale“ põhitegelased ehk kirurgid. Just nemad otsustavad, kas loom vajab täiendavat diagnostikat röntgenis, kompuutertomorgaafias või viiakse ta otse operatsioonilaulale.

Operatsiooni ajal on loom ühendatud mitmete jälgimismonitoridega, mis võimaldavad arstidel hinnata looma seisundit ning varakult tuvastada operatsiooni ja anesteesiaga seonduvaid tüsistusi. Just hoolikas anesteesia jälgimine aitab meil vähendada võimalikke riske.

Operatsiooni lõppedes antakse patsient edasi statsionaari töötajatele, koos nendega jälgitakse, et patsiendi ärkamine toimuks rahulikult ja ohutult.

Kui tegemist on kriitilises seisundis patisendiga siis antakse ta üle intensiivraviosakonda, kus jälgimine jätkub. Seejärel saate kauaoodatud kõne kirurgilt, anestesioloogilt või intensiivraviarstilt, kes informeerib teid patsiendi seisundist.

Üldjuhul saate oma lemmiklooma koju viia siis, kui ta on anesteesiast täielikult toibunud ja tema tervis ja elu ei ole enam ohus.

Allikas: Eesti maaülikooli väikeloomakliinik