Sündides kaaluvad kassipojad umbes 85-115 grammi.
Igal sünnijärgsel nädalal võtavad kassipojad umbes 115 grammi juurde. Seega peaksid nad kuuvanusena kaaluma pool kilo või pisut vähem. Kuni kuuenda elukuunu võtavad nad iga kuu keskmiselt ühe kilogrammi juurde.

Ternespiim tekitab immuunsuse.
Esimese 24-48 tunni jooksul imetab emakass poegi ternespiimaga, mis sisaldab elupäästvaid haigustevastaseid antikehi. Ilma ternespiimata ei arene korralikult välja kassipoegade immuunsüsteem ning nad jäävad nakkustele vastuvõtlikuks. Kui vastsündinutel pole võimalik ternespiima imeda, teevad loomaarstid neile nahaaluse, tervelt ja vaktsineeritud kassilt saadud seerumisüsti, et immuunsus arenema hakkaks.

Nabaväät kukub tavaliselt ära kolmandal päeval või hiljem.

Päris pisikestena ei suuda nad iseseisvalt oma kehatemperatuuri reguleerida.
Esimesel neljal elunädalal vajavad kassipojad väga sooja elukeskkonda. Ideaalses keskkonnas on õhuniiskus 55-60% ning õhutemperatuur 32°C. Siiski tasub tähelepanu pöörata pesakasti asukohale ruumis. See peaks ülekuumenemise ja põletuste vältimiseks asuma küttekoldest eemal.

Sündides on nad pimedad ja kurdid.
Vastsündinud kassipoegadel on silmad ja kuulmekäigud suletud. Silmad avanevad 7-14 päeva, kuulmekäigud aga 10-14 päeva jooksul pärast sündi. Kõikidel kassipoegadel on silmad sündides sinised, tõeline värv muutub nähtavaks alles kaheksandaks elunädalaks.

Vastsündinud kassipojad vajavad iga kahe tunni järel toitmist.
Kui pead mingil põhjusel kassipoegi pudelist toitma, aseta nad kõhuli, mitte selili. Seeläbi jäljendad loomulikku imemisasendit ja vähendad oluliselt piima kopsu tõmbamise riski. Tahket toitu hakkavad kassipojad sööma 3-4 nädala vanuselt.

Kassipoegadel, kes ei saa piisavalt süüa, võib veresuhkur liiga madalale langeda ning seeläbi võib nende seisund lausa eluohtlikuks muutuda. Hüpoglükeemia on orvuks jäänud kassipoegade puhul üheks sagedamini esinevaks probleemiks.

Käivad ise liivakastis.
Selleks, et kassipojad liivakasti läheks, tuleb neid stimuleerida – emakass lakub poegade taguotsa ja häda tulebki peale. Kui kassiema kohal pole, võid poegade taguotsa ise stimuleerida, masseerides seda õrnalt sooja ja niiske vatitupsuga.

Piimahambad ilmuvad kolmenädalaselt.
Piimahambad lõikuvad kassipoegadel tavaliselt kolmandal elunädalal. 14 nädala vanuselt hakkavad need alates keskmistest lõikehammastest välja kukkuma. Umbes kuue kuu vanuselt peaks olemas olema kõik jäävhambad.

Mänguisu tuleb neljanädalaselt.
Käppadel suudavad kassipojad seista ja tasakaalu hoida umbes kümnepäevaselt, kuid kõndima hakkavad nad alles 21päevaselt. Kuskil neli nädalat kulub aega, mil kassipojad avastavad mängu võlu, siis muutuvad nad elavaks ja rõõmsameelseks - selliseks, nagu üks kassipoeg olema peab.

Kirbud võivad aneemiat põhjustada.
Kirbud on verdimevad putukad, kes võivad kassipoegadele osutuda päris ohtlikuks. Kirbud võivad põhjustada aneemiat. Kuna enamik kirburohtusid pole sobilikud alla 8 nädala vanustele kassipoegadele, tuleb neid, kel sel ajal siiski on õnnestunud kirbud hankida, vannitada õrnas seebivees.

Võõrutatakse kaheksanädalaselt
Kassid imetavad oma poegi tavaliselt suure hoolega ning kassiema tööks on ka oma pojad sellest võõrutada. Esimesed kaheksa elunädalat koos ema ja õdede-vendadega on kasspoja sotsialiseerimise seisukohalt väga olulised. Kui nad liiga vara pesakonna juurest ära võtta, ei omanda nad eluks vajalikke sotsiaalseid oskusi, samuti on oht erinevate terviseprobleemide tekkele.

Allikas: petmd.com