Kas kassipoja silmad jäävad siniseks?

Kui kassipoegadel umbes esimesel või teisel elunädalal silmad avanevad, on silmad üldjuhul tolmukarva hallikas-sinised. Paraku enamike kasside puhul ei jää see jumalik värv kestma. Umbes 4 kuni 7 nädala vanuses avaldub nende tõeline silmade värv.

Millal võib ta hakata tahket toitu sööma?

Emakassid hakkavad oma beebisid vaikselt võõrutama ja nende juurest lahkuma umbes siis, kui pojad on umbkaudu viienädalased. See on üsna heaks indikaatoriks, mil võiks kassipoegi julgustada tahke toiduga tutvust tegema.

Kuidas harjutada kassipoega liivakasti kasutama?

Tavaliselt ei olegi seda teha vaja, sest kassipoeg, kes on iseseisvalt ringi liikumiseks piisavalt vana, õpib selle sageli omal käel ära. Õpetamine aga on iseenesest väga lihtne. Sööda kassipoega ning aseta ta seejärel liivakasti ja oota. Tavaliselt just nii lihtne see ongi. Alati leidub mõni kassipoeg, keda tuleb korduvalt juhendada, kuid lõpuks õpivad nad kõik selle selgeks.

Miks ta nii palju näub?

Kassid näuvad, sest nad tahavad midagi. “Anna mulle süüa!” on kõige levinum tõlge, kuid teisel kohal on kindlasti tähelepanuvajadus ja igavus.

Kas kass saab nakatada pere teisi lemmikloomi või lapsi?

Jah, saab küll. Inimeste jaoks on sisemised parasiidid kõige levinum probleem, kuid mõned seen- ja bakternakkused on samuti potentsiaalselt edasiantavad. Viirused on suurim mure teiste perekonna kasside jaoks, kuid ka parasiidid ja seeninfektsioonid võivad probleemiks olla. Pere uut lemmikut tuleks kindlasti esimesel võimalusel ka loomaarstile näidata, kes teeb vajalikud testid, vajadusel ussitõrje ja vaktsineerib kassipoja.

Miks ma pean teda vaktsineerima, kui kassipoeg elab ainult toas?

Esiteks ei tea sa kunagi, mis tulevikus juhtub (majapidamisse tulevad võib-olla teised kassid, või pääseb ta kogemata ühel päeval välja jne), nii et vaktsineerimine on vajalik ettevaatusabinõu. Veelgi enam, marutaudivastane vaktsineerimine on osa marutaudi ennetamisest ja kohustuslik isegi siis, kui lubad kassi ainult siseruumides hoida. Lõppude lõpuks, kui su naabri toakass näiteks su last hammustab, tahad ju olla kindel, et kass oli marutaudi vastu vaktsineeritud. Kui me enam oma lemmikuid ei vaktsineeriks, hakkaksid levima soovimatud haigused.

Miks ta mind nii palju hammustab?

Kassipoeg hammustab, sest ta õpib, kuidas saaki varitseda. Tema jaoks on see lõbus ja loomulik käitumisviis. Kassipojaga mängides ürita tema tähelepanu käte asemel mänguasjadele juhtida.

Millal ta peab kassipoeg vajalikud vaktsiinid saama?

Kui oled loomaarstiga arutanud, millised on kassi võimalused haigustekitajatega kokkupuutumiseks, soovitab ta sobivaid vaktsiine ja nende manustamise aega.

Miks kassipoeg mind või pehmet mööblit sõtkub?

Sõtkumine on kassipojale loomulik käitumine, mille abil ta väiksena emalt piima sai. See meenutab talle imemist ja on seetõttu rahustav ja positiivne käitumine.

Kuidas takistada kassipoega kõike kraapimast?

Sellega tuleb alustada varakult. Soeta talle kindlasti kraapimispost või spetsiaalne mänguasi. Proovi erinevaid variante. Mõned kassid eelistavad põrandal olevat kraapimisalust, mõned soovivad, et see oleks kõrgemal, näiteks seina peal. Juhi sellele tema tähelepanu.

Kas kass vajab aeg-ajalt ka pesemist?

See oleneb suurel määral kassi elustiilist. Otseselt ta seda ei vaja ja üldjuhul ei ole kasse vaja vannitada, kuid siiski on ka mõned erandid. Nahahaigust põdevad kassid võivad vajad spetsiaalse ravišampooniga pesemist. Kassidele allergilised inimesed leiavad tihti, et kasside vannitamine aitab vähendada allergilise kõõma teket. Mõned kassid võivad vananedes enda sugemise lõpetada, näiteks kui neil on liigesepõletik või nad on ülekaalulised. Sellisel juhul aitab vannitamine neid puhtana hoida.

Miks tuleks kass steriliseerida/kastreerida?

Kasside arvukuse kontrolli all hoidmiseks steriliseeritakse/kastreeritakse varjupaikades kassipojad juba kahekuusena. Enamik loomaarste soovitab seda siiski tpisut hiljem tema, enne, kui kass seksuaalselt küpsesse ikka jõuab. Koos loomaarstiga saad otsustada, milline aeg on sinu kassipojale operatsiooni tegemiseks kõige sobivam.

Allikas: vetstreet.com