Käik loomakliinikusse võib kasuks tulla, kui sinu kassil esineb mõni allpoolnimetatud käitumisprobleem – selle põhjuseks võib olla tervisemure.

Liigne lakkumine

Enamik kasse puhastavad oma kasukat väga põhjalikult (see on üks nende lemmiktegevusi!), kuid liigselt hakkavad nad sellega tegelema, kui neid vaevab stress või mure. Kassidele meeldib rutiin ning nad kasutavad lakkumist enda rahustamiseks näiteks muutuvates keskkonna keskkonnaoludes (uude koju kolimine, lapse sünd perre, lemmikpereliikme surm jms). Tavapärane lakkumine võib aga kiiresti sundkäitumiseks muutuda ning viia karvkatte kaotuse, nahaärrituse ja isegi lahtiste haavade tekkeni.

Liiga vähene lakkumine

Kui kass ennast liiga vähe lakub, tekib kõõm, nahk hakkab sügelema, muutub matiks ja õliseks. Kui kass ennast regulaarselt ei puhasta, võib olla tegemist mingi varjatud terviseprobleemiga, depressiooni või valutavate ja kangete liigestega, mis ei luba tal ulatuda keelega ligi raskestipääsetavatele kehapiirkondadele.

Agressiivsus

Agressiivsus võib olla tunnuseks, et kass ei tunne ennast hästi ning tal on mingi varjatud terviseprobleem, millega tuleks tegeleda. Kui kass muutub agressiivseks siis, kui sa puudutad mõnda konkreetset kehaosa (näiteks tagumine käpp), võib see anda aimu piirkonnast, kus tervisemure pesitseb. Kassid muutuvad agressiivseks ka siis, kui miski ümbritsevas keskkonnas neid häirib.

Häda tegemine liivakastist väljapoole

Liivakasti eiramine on üks tavalisemaid käitumisprobleeme, seetõttu satub igal aastal varjupaikadesse väga palju kasse. Võib ju tunduda, et kass pissib vaibale selle pärast, et ta on solvunud ja tahab käituda vastikult, kuid tegelikult võib ta seda teha hoopis neeru-, põie- või kuseteede põletiku tõttu. Kastist väljapoole pissimine võib jätkuda ka siis, kui põletik on juba välja ravitud, sest kass on seostanud omavahel pissimiseaegse valu liivakastiga. Ka liigesvalude käes vaevlev kiisu võib liivakasti eirata, kui see on tema jaoks liiga kaugel ja hirmuäratav või tekitab sisseronimisel valu.

Närimine

Kui sinu kassile meeldib närida imelikke või selleks mittesobivaid esemeid (plastikkott, sinu uus kampsun, su trennitossud), võib see olla märgiks, et teda vaevab stress. Tal võib olla ka hambavalu või mingisugune ebamugavustunne, näiteks maoärritus.

Kräunumine

Mõned kassid kräunuvad selleks, et sulle teada anda – söögikauss on tühi. Kuid kräunumine võib viidata ka valule või ebamugavustundele, mida tekitab mõni varjatud terviseprobleem. Kassid kräunuvad ka stressist ja murest.

Allikas: Iheartcats

Jaga
Kommentaarid