1. Anna talle piisavalt isiklikku ruumi

See on küll klassikaline nõuanne, kuid häbeliku või kartliku kassi puhul eriti tähtis. Privaatne ruum võimaldab tal olla omaette ja aegamisi uue keskkonnaga harjuda.

2. Kasuta feromoone

Üks uue kassi peamisi rahutuse põhjuseid peitub selles, et ta tunneb ennast teiste kasside koju sissetungijana. Häbelik kass veelgi enam kui julge. Ükskõik, millises vormis (pihustatavad, määritavad, kaelarihmad jm) kassidele mõeldud „õnnehormoonid“ feromoonid vähendavad uuest territooriumist tingitud ärevust.

3. Julgusta

Räägi häbelikule kassile, kui julge ta on, et peidupaigast välja tuleb ja ennast silitada lubab. Tee seda tihti. Mida sagedamini sa seda ütled ja mida rohkem sellesse usud, seda rohkem usub ka kass.

4. Ära julgusta arga käitumist

Arglikku käitumist ei tohi julgustada ega kassi, kes voodi alla või pesasse peitu poeb, silitada. Ütle talle, et saab silituse siis, kui peidust välja tuleb. Lõpuks saab ta asjast aru.

5. Aita tal enesekindlamaks muutuda

Mängimine on enesekindluse ülesehitamiseks tore moodus. Kui ta algul kohe ka mängida ei taha, ära heida meelt. Viimaks ta ikkagi tuleb, eriti veel siis, kui mänguasi on ahvatlev.

6. Testi ja laienda piire

Kui kass käitub negatiivselt (ründab või peitub), siis väljakutseid kasutada ei saa. Nuputa välja, mis teda motiveerib. Kui see on toit, liiguta söögikaussi pidevalt pisut kaugemale, et tema liikumispiire avardada. See töötab isegi siis, kui jutt on vaid ühest toast.

7. Sulge peidukohad

Mõnikord on kasulik sissepääs peitumiskohtadesse (nt pesasse) sulgeda. Ta võib küll üritada sisse pääseda, kui lõpuks saab aru, et ei saa. Ja lepib olukorraga.

8. Räägi veterinaariga ärevusevastastest ravimitest

Mõnikord vajavad häbelikud või kartlikud kassid lühikest ravikuuri, et negatiivse käitumise ringist välja murda.

Allikas: catster.com