“Kassid on koertest oma iseloomult väga erinevad, mistõttu on oluline aru saada, mis kassidele meeldib ja kuidas nendega käituda nii, et see ka neile meeldiks,” sõnab ta. “Isegi liigisiseselt käituvad kassid erinevalt ja neil on erinevad eelistused." Eksperdid jagavad nippe, kuidas oma kodukassi armastus võita.

Paku kassile seda, milleks ta loodud on.

Johnson-Bennetti sõnul on lisaks igapäevasele tähelepanule ja harjutustele oluline pöörata tähelepanu ka kassi jahiinstinktidele. Just jahiinstinktile suunatud mängud on üheks parimaks viisiks, kuidas omaniku ja kassi vahelist sidet ja usaldust tugevdada. "Sellega annad võimaluse teha kassil seda, mida ta kõige paremini oskab - olla suurepärane jahimees," lisab ta.

Veterinaararst Sandy M. Fink nõustub. "Stimuleeri oma kassi instinkte jälitamis-, tagaajamis- ja haaramismängude kaudu. Kasuta selleks erinevaid õrritamismänguasju," soovitab ta. “Hoia mängud lühikesed, 5-10 minutit mitu korda päevas.”

Tunne oma kassi kehakeelt ja ära hülga tema armastusavaldusi.

Kass ei tule alati enesekindlalt oma armastust ja hoolivust välja näitama ja mõnikord tuleb teda selleks julgustada. “Vahel kipuvad inimesed teatud kiindumuse signaale valesti tõlgendama ning seetõttu neid ignoreerima. Üheks näiteks on jalgade vastu hõõrumine ja omaniku oma lõhnaga märgistamine, selle kaudu avaldab kass armastust ja näitab oma kiindumust. Oma lõhna sinu jalgade vastu hõõrudes, märgistab ta su justkui enda omaks,” sõnab Johnson-Bennett. “See on tegelikult väga armastusväärne käitumine ja seda võib võrrelda ühe suudluse või sooja kallistusega.”

Hoia oma kassi karv korras ja hooldatud.

Sellest protseduurist võib kassi jaoks saada tegelikult äärmiselt meeldiv kogemus, kuid see nõuab kannatlikku treenimist ning kassi kehakeele mõistmist. “Karva hooldamine on üks armastuse väljendamise viisidest. Kassid puhastavad end pidevalt ja neile on puhtus tähtis. Regulaarse karvahooldusega aitad sa oma kassil seda puhtust säilitada,” sõnab Johnson-Bennett.

Võta aega, et õppida, mida sinu kass tahab ja mis talle meeldib.

Mitte kõik kassid ei naudi suurel määral tähelepanu ja kallistusi. Õpi oma kassi kehakeelt tundma ja pane tähele, mida ta selle kaudu öelda tahab. “Võtmesõnaks on kassi kehakeele ja tema iseloomu tundmine. Nii ei teki arusaamatusi ja valesti mõistetud kehasignaale," sõnab Johnson-Bennett. “Kassid on väga suhtlusaldid loomad ja sageli saadavad nad oma meeleolu kohta väga selgeid signaale.”

“Kassi võib uues olukorras julgustada nii maiustustega või rahustavate, feromoone sisaldavate spreidega. Need aitavad kassil stressiolukorras paremini toime tulla. Ära kunagi sunni kassi suhtlema, kui ta seda ei soovi. Selle asemel soovitavad spetsialistid luua kassi jaoks turvaline ja stressivaba keskkond, kus ta saab end enesekindlalt tunda ja ise ümbruskonda uudistama tulla, kui ta selleks valmis on. Austa oma kassi ja anna talle harjumiseks aega.

Tervislik toitumine

Sinu kassi tervis ja toitumine on sinu kätes ja oled tema heaolu eest vastutav, seega on väga oluline teha teadlikke ja õigeid valikuid. "Paku oma kassile kõrgekvaliteedilist toitu, mis sobib tema liikumisharjumuste ja tervisliku seisundiga," soovitab Johnson-Bennett. Kassil ei pea pidevalt toit ees olema, kuid soovitav on süüa anda kellaajaliselt.

Kinnista head käitumist

"Kasuta maiuseid ja muid premeerimisvahendeid (näiteks mäng ja tähelepanu), et kinnistada soovitud käitumist. Selline lähenemine tugevdab samuti sinu sidet kassiga," ütleb Johnson-Bennett. Kassi võib õpetada ka klikkermeetodit kasutades. "See on suurepärane võimalus julgustada häbelikku või tagasihoidlikku kassi ja temaga usaldusväärne side luua," sõnab treener.

Külasta regulaarselt veterinaararsti.

Regulaarne visiit arsti juurde on olulise tähtsusega, et tagada kassi hea tervis ja jõuda varakult võimalikele terviseprobleemidele jälile. Kassid on haiguse või ebamugavustunde varjamises meistrid, mistõttu võivad haiguse sümptomid omanikule pahatihti märkamatuks jääda. Kui kass ebamugavuse märke välja näitab, on sageli asi juba väga tõsine.

Allikas: petmd.com

Jaga
Kommentaarid