1. Isabella on päästetud maikuu lõpus ühest lagunenud Haapsalu garaažist, kus teisedki tema saatusekaaslased pääsemise imet ootasid.

Isabella ongi maailma kõige sõbralikum ja leebem kiisu. Ta lihtsalt nurrub kogu aeg. Proovisime korra, et kaua läheb, et tal paitustest küllalt saaks, aga tuleb tunnistada, et sellist hetke polegi. Ta lihtsalt nurrub pea kogu ärkveloleku aja ja natuke isegi magades.

Isabella on puhtusearmastaja, kes kannab oma kasuka eest korralikult hoolt. Ta ei pahandanud ka siis, kui inimene teda pesta aitas, et vana elu jääkidest kiiremini vabaneda. Ta ei hammusta ega küünista.
 Kui talle midagi ei meeldi, siis ta lihtsalt lõpetab nurrumise ja üritab vaikselt lahkuda.

2. Kuidas see oligi — raske õppustel, kerge päriskodus? 

Sügavpruun triibik Volly on hoiukodus olnud hetkel ligi kuu. Esialgu veetis Volly aega voodi taga, käis ainult söömas ja siis vudis ruttu uuesti peitu. Möödus paar päeva ja endalegi ootamatult oli ta järsku sunnitud nähtaval olema, sest “pahad” inimesed toppisid kõik peidupaigad kinni. Nii harjus ta olema inimeste seltskonnas ja hakkas ka tasakesi neid kahejalgseid usaldama.

Tegelikult on Volly lasknud alati end sülle võtta ning paitada, kuid alguses kippus ise sealjuures hirmsasti värisema. Õnneks on see nüüdseks muutunud ja nüüd uitab ta mööda korterit ringi ja mängib oma mänguasjadega.

Kuna hoiukodus eladas omandas Volly ka õpetaja-ameti, on ta nõus läbi saama ka teiste kassidega, keda vajadusel ka kenasti käituma õpetada.

3. Kujutage oma elu ette tühjas garaažis koos mõnekümne liigikaaslasega. Kord päevas tuleb teid vaatama hea inimene, kes toob parematel päevadel räime ja piima ning kehvematel on tal toiduks pakkuda vaid putru. Toitu napib ja konkurents on suur, mistõttu toidu eest tuleb võidelda ja oma saak kiirelt nahka pista. Kujutage oma elu ette olukorras, kus teil pole võimalik saada arstiabi, elementaarsest hoolitsusest rääkimata. Just selline on Tipsi taust.

Tipsi on noor kassineiu, kelle käitumine ja välimus annavad alust arvata, et vanust on tal vaid paar aastat. Ning kommete järgi on raske arvata, et ta kunagi kodune kass on olnud.

Garaažist pääsedes algasid Tipsi õpingud koduse eluga kohanemiseks. Esmalt tuli õppida liivakastikombeid — need on nüüdseks Tipsil omandatud hindele A. Viimase nädala jooksul on õpitud selgeks ka pisiasi, et liiv võiks peale kraapides liivakasti jääda ja selge on ka uksega liivakastimajakese kasutamine.

Kuid vanad harjumused olid visad kaduma. Nii kippus Tipsi hoiukodus veel nädalaid konservi kiiresti alla kugistama. Konserv on siiani Tipsi lemmiktoit. Kassikrõbinate fenomenist ei saa Tipsi aga siiani aru ning ei mõista, miks peaks neid kuivi krõbuskeid sööma iga päev, kui maailmas on olemas nii palju häid ja maitsvaid asju. Läbida tuleb need peatükid, kus õpitakse, et oma pere on hea ja usaldusväärne, kus õpitakse nurruma ja inimestele sülle tulema. Tipsi ei ole kuri ega metsik ning pole veel kordagi hoiukodu pererahva vastu käppa tõstnud ega hambaid näidanud.

4. Miki ja Minny on õde-venda, kelle suurim soov on jääda kokku. Miks võtta nad mõlemad? Sest siis on topelt rõõmu, topelt musisid ja topelt silmailu. Kui sul on pikad tööpäevad, siis ei pea sa kunagi muretsema, et ühel kassil igav hakkaks. Või kui tahad üheks ööks kodust ära minna, siis võid seda teha rahuliku südamega, sest Miki ja Minny saavad üksteise eest hoolitsemisega suurepäraselt hakkama.

5. Kristel on alles kuu aega vana, kuid juba ta oskab kasutada liivakasti ning võlub oma imeilusa kasukaga. Kuigi Kristeli loovutamise ja oma koju minekuni on veel mõned nädalad aega, sooviks ta väga oma tulevase perega juba praegu tutvust teha. Oleks ju tore, kui Kristelil oleks kindlustunne tuleviku suhtes, oma perekond, kellest unistada ja kellele hoiukodu saaks pilte ja uudiseid saata sellest, kuidas pisikesel kasvamisega läheb.

6. Haapsalu kassikolooniast päästetud Lauril ei ole veel inimestesse täielikku usku, kuid ta on lastesõber. Just väikeste inimestega on tal omamoodi usalduslik suhe. Talle meeldib, kui lapsed teda paitavad ja tema läheduses viibivad.

Lauri armastab väga süüa ning vahel ahmib liigseltki, kui see tuleneb sellest, et ta on aastaid kuuris elades pidanud võitlema iga suutäie eest ja kõigile ju ei jätkunud…

Me ei tea tegelikult, mida kõike on Lauri pidanud üle elama, kuid ma tahame, et ta tulevik oleks just selline nagu ühe kassi elu peab olema — täis hoolivust ja armastust. Lauri otsib elu esimest päriskodu.


7. Väike punane karvakera Stanly sündis ühel aprillikuu päeval lageda taeva all, sest tema tiine ema oli ilmselt autost tee äärde tõstetud. Kui poleks olnud kaht kahejalgset, kes märkasid ja aitasid, siis armast Stanlyt meie keskel täna ei oleks.

Tänaseks on Stanlyst saanud asjalik ja tragi kassipoiss, kes oskab eeskujulikult kasutada liivakasti ja on saanud oma isikliku kiibi. Kassipoiss on parasiidivaba ja saanud esmase vaktsiini. Stanly saab teiste kassidega suurepäraselt läbi ning on harjunud ka väikeste lastega. Tema jaoks ei ole ükski pai kunagi üleliigne!

8. Laura-Lisanna on tõeline minikass! Laura-Lisanna ehk pisi-Liisu (seda hellitusnime me veel harjutame) natuke pelgab seda suur maailma, aga ta on tragi ja uudishimulik ning riskib kõigega, et elust, kassidest ja inimestest aru saada! Ja mõistlik risk ju teadupärast tasub end ära.

Praeguseks on pisitüdruk selgeks saanud, et teda ümbritsevad inimesed ja teised kassid liiga ei tee. Ta teab, et ta ei pea peitu pugema ja hirmu tundma. Inimest nähes pageb plika küll peitu, aga seda vaid korraks. Seejärel katsub hiilida inimese selja taha ning proovib seda kahejalgset elukat natuke käpaga toksata.

Laura-Lisanna on taasleidnud mängulusti ja trallitab kõigega, mis käpaulatusse juhtub. Vahel tuleb hoiukodu kassidest kaaslastega ka ütlemist. Näiteks kui inimese eest suure isakassi Budulai selja taha pugeda, siis on kõik hästi, aga kui onu Budulai eest tähtsa olemisega kassitädi kõhu alla lipsata, siis võib juhtuda, et kassiproua annab käpaga ühe korraliku tutaka. Jah, siis tuleb inimese selja taha pageda! Eluring, onju?

Kui mõni kiisu sinu huvi äratas, siis kirjuta: nurru.ometi@gmail.com või täida meie loomasoovija avaldus siin: http://goo.gl/forms/gZpvjkWZbK