Kas kassid kuulevad omanikku?

Kui sinu kass sind parasjagu ignoreerida otsustab, siis ei ole sel midagi pistmist sellega, et ta sind oma järjekordsest peidukohast ei kuule. Uuringud on näidanud, et kass tunneb omaniku hääle järgi ära. Kaheksa kuu jooksul jälgiti 20-ne kodukassi käitumist ja uuringust selgus, et 50-70% osalenud kassidest pööras omaniku häält kuuldes pead ja 30% liigutas tuttava hääle peale kõrvu. See tähendab, et kass saab väga hästi tuttavast hääletoonist aru. Samuti suudab ta hääli ka eristada. Kassi reaktsioon tuttavale häälele ei ole lihtsalt nii ülemeelik kui koera oma.

Kas kassid mõistavad omanikku?

Olenemata sellest, et kassid omanikku kuulevad, on endiselt ebaselge, kas nad ka tegelikult meie kommunikatsiooni põhjuseid mõistavad. Kassid tegutsevad igapäevaselt peamiselt just instinkti ajendil. Nad teevad täpselt seda, mis ellu jäämiseks vajalik on, ei grammigi rohkem. Nad söövad siis, kui tunnevad, et kõht on tühi, mitte sellepärast, et meie ütleme neile õhtul kell seitse: “kiisuke-kiisuke, nüüd on söögiaeg”. See, et kassid ei tee seda, mida meie parasjagu tahame, ei tähenda, et nad selleks võimelised ei ole. Kassid on justkui loomariigi tujukad teismelised, kes teevad täpselt seda, mida nad parasjagu ise tahavad.

Kas kass ignoreerib omanikku meelega?

Oluline on mõista, kuidas kassid omavahel suhtlevad ja veelgi olulisem on aru saada sellest, millisel viisil nad ei suhtle. Inimesed panevad sõnadesse kõik oma emotsioonid, vajadused ja korraldused. Koerad, olles siiski pisut vähem verbaalsed kui inimesed, suhtlevad omavahel siiski läbi haukumise, lõõtsutamise, kiunumise ja kehakeele. Koerad annavad endast kõik, et omaniku meele järele olla. Nad on selleks aretatud ja treenitud. Kasside puhul nii ei ole.

Kassid ignoreerivad inimesi, sest neid ei ole kunagi aretatud ega treenitud kuuletuma nii, nagu on koeri. Kuna kassi käitumine põhineb eelkõige just ellu jäämiseks vajalikel instinktidel, ei suhtle nad, erinevalt meist, siis, kui selleks parasjagu vajadust ei ole. Looduses kasutavad kaslased verbaalseid käsklusi peamiselt ohuolukordades, kui on vaja oma poegi läheneva ohu eest kaitsta. Nad ei tee oma suud lahti juhul, kui see eluliselt vajalik ei ole. Kassid ei raiska üleliigseks suhtlemiseks oma väärtuslikku energiat. See käitumismuster kandub üle ka kodukassidele. Kui kass sinu käest parasjagu just midagi ei vaja, ei vasta ta suure tõenäosusega sinu kutsele.

Loomulikult armastab sinu kass sind väga. Omanikuna pead mõistma ja arvestama, et ta on loom, kellel on teistsugused käitumisharjumused. Kass ei tee häält siis, kui selleks tema arust parasjagu tarvidust ei ole. Kassid on iseseisvad ja targad loomad. Nad naudivad oma und ja ei lase end ümberringi toimuvast saginast liigselt häirida. Kallist puhkemomenti ei saa ju pelgalt sinu kutse pärast raisku lasta!

Allikas: cuteness.com