Oled sa kunagi mõelnud, et kui kass näub või kuriseb, siis teeb ta seda britiliku aktsendiga? Või hoopis mingi muu paikkonna tonaalsusega? Rootsi teadlane tahab välja uurida, kas see on nii.


Lundi ülikoolis töötav foneetikaekspert Susanne Schötz on algust tegemas uurimistööga, et teha kindlaks, kas kassid näuvad sellise häälevarjundiga, millega nende pererahvas räägib.

Schötzil endal on kolm kassi ning teda huvitab, kuidas kiisud inimestega suhtlevad ning kas nad reageerivad ja vastavad erinevalt, lähtudes sellest, kuidas nendega räägitakse.

Näiteks esitletakse kassidele erinevat inimkõnet ning salvestatakse kiisude reaktsioonid sellele.

„Kas kassidele meeldib, kui nendega räägitakse nagu lastega või eelistavad nad täiskasvanulikku suhtlemist? Kas nad tunnevad tuttava hääle ära, kui kasutatakse erinevat intonatsiooni ja suhtlemisstiili?“ küsib Schötz.

Esimesed uurimistulemused näitavad, et erinevatel inimestel on kassidega suhtlemisel erinev stiil, igaühel oma. Väga sageli on kassidele suunatud kõnel mingi omamoodi muster, justkui laulev – samasugust kasutavad täiskasvanud ka lastega vestlemisel.

Uurimistöö teises osas analüüsivad teadlased kasside „kõne“ häälitsusi, et aru saada, kas ja kuidas erinevad tunded vokalisatsiooni mõjutavad ning kas tõuti ja riigiti, kus kassid elavad, on ka mingeid erinevusi.

„Kuigi üldiselt räägivad kassid erinevaid asju öeldes ühesuguse meloodiaga või mustriga – olgu selleks siis „Ma olen pisut näljane ja näksiks midagi“ või „Mu kõht on tõesti väga tühi“, peaksime püüdma aru saada, mida nad öelda tahavad,“ selgitas Susanne Schötz. „Kui me aru saame, et kassid kasutavad kõnes erinevaid meloodiaid, saavad kassiomanikud oma lemmiku „kõnest“ paremini aru.“

Allikas: petcha.com