Milline õigupoolest on kasside maitsemeel? Mõned kassiomanikud on surmkindlad, et nende lemmikud on maiasmokad, sest armastavad limpsida jäätist ja muid sarnaseid asju. Teised jälle kinnitavad, et kassidele ei maitse suurt midagi. Tõde on aga see, et kasside maitsemeel on tunduvalt enam arenenud ja spetsiifilisem, kui me arvata oskame.

Inimeste keelel on 12 korda rohkem maitsepungi kui kassidel – 9000 versus 470. Ning seetõttu arvasid teadlased siiamaani, et kasside maitsemeel on piiratud. Kuid hiljutine uuring lükkab selle seisukoha ümber.

Esiteks on kassidel väga hea haistmismeel ning Jacobsoni organ, mis võimaldavad maitseid nautida. Cathealth.com kirjutab, et kassid suunavad sissehingatud lõhna keelele, mokad on neil seejuures kergelt kõverdunud ning keel puudutab suulage. Niiviisi tekib suu, nina ja Jacobsoni organi koostöös lõhnabukett ja -tundlikkus niisugusel kujul, mida inimesed ei ole võimelised kogema.

Kassid armastavad mõru maitset. Ajakirjas PLOS One avaldatud artikkel väidab, et kassidel on mõru maitse tundmiseks keelel 12 erinevat retseptorit, kusjuures seitse neist on väga aktiivsed. Kunagi arvati, et lihasööjatel, kelleks on ka kassid, on vähe mõru-retseptoreid. Rohusööjatele on need mürgiste taimede välistamiseks ja vältimiseks hoopis olulisemad.

Kuid nagu selgus lihasööjate uurimisel ja võrdlemisel kõige- ning rohusööjatega on neil liikidel keelel üsna ühepalju mõru-retseptoreid. Lihadieet nende arvukust väga palju ei mõjuta.

Sellest hoolimata – kassid ei ole maiasmokad. Magusaretseptorid arenesid välja kõigesööjatel ehk omnivooridel (näiteks inimestel) tundmaks taimedes ja puuviljades rikkalikult sisalduvaid süsivesikuid ja suhkruid, mis ainevahetuse käigus meie kehas energiaks muutub. Kuid kassid on lihasööjad ja neil pole sellist vajadust – nende keha ei seedi ega muunda süsivesikuid ja suhkruid energiaks. Seetõttu neil maiasmoka geen puudub.

Vaatamata sellele, et suhkrud ja süsivesikud kassi organismis ei metaboliseeru, kasutab enamik söödatootjaid kassitoitudes teravilja. „See võibki olla põhjuseks, miks kassidel tekib suhkruhaigus,“ arva biokeemik Joe Brand ajakirjas Scientific American avaldatud artiklis. „Kaasaegne kassitoit sisaldab umbes 20% süsivesikuid. Kasside organism pole sellega kohastunud ega saa hakkama.“

Aga miks mu kass siis hullult jäätist tahab? Kassid tunnevad väga hästi rasva maitset ja jäätises on seda rohkem kui küll.

Lisaks mõrule tunnevad kassid veel kolme maitseaistingut – haput, soolast ja umamit. Kuid arvestades, et nad kasutavad maitsmisel ka nina ja Jacobsoni organit, võivad nad tunda maitseid, millest inimestel aimugi pole. Rääkimata nimetustest, mis neid kirjeldaks.

Mõru-retseptoritel on kaitsev ülesanne. Nagu eespool mainitud, arenesid mõru-retseptorid taimtoidulistel loomadel välja mürgiste söötade vältimiseks. Meie mõtleme tavaliselt, et need söödad on taimed, kuid tegelikult sisaldavad mürke ka loomse sööda nahk ja muud komponendid – näiteks selgrootutel, roomajatel, amfiibidel, selgitab ajakirjas PLOS One avaldatud uuringu autor doktor Gary Beauchamp.

Troopilised džunglid on ju täis igasuguseid ebameeldiva ja vastiku välimusega putukaid ja konni. Mõnikord panevad julmad loomavihkajad kassidele kättesaadavatesse kohtadesse mürgitatud lihapalle.

Kui su kass on maiustanud hiirega ja sa leiad puumata jäetud väikese mustja pallikese, tea, et tegemist on hiire sapipõiega, mis on täis kibedamaitselist sappi.

Kassid on targad ja tunnevad maitset!