Äikesetorm ja ilutulestik

Ootamatud ja valjud helid, järsud muutused õhurõhus ja ilmas võivad kassis sageli ärevust tekitada. Kass on kiskja, kes on kohastanud eluks looduses. Seal, tema loomulikus elukeskkonnas peab kass ellujäämise nimel võitlema, mistõttu pidev valmisolek end kaitsta on hädavajalik. Järsud ja valjud helid tähendavad sageli ohtu ja seetõttu muutub kass nende peale valvsaks ja ärevaks. Olenevalt olukorrast otsustab ta põgeneda või võidelda.

Kassi reaktsioon ootamatule ja valjule helile on loomulik. Erinevalt inimesest ei saa kass aru, et aastavahetuse ilutulestik on pelgalt inimeste meelelahutus mitte otsene oht tema elule. Ka inimene võib mõne teatud heli peale ehmuda, kuid me saame koheselt kindlaks teha, kas see heli on meile ohtlik või mitte. Kassidele võivad taolised valjud ja ootamatud helid ka negatiivse emotsiooniga seostuda.

Kassiomanikuna ei ole sul küll võimalik oma lemmikut iga ootamatu heli või kolina eest kaitsta, kuid on teatud olukordi, mida sa saad ennetada ning kassi sealjuures abistada. Kui lemmik kardab ilutulestikku, siis leia talle kodus turvaline ja vaikne koht, kuhu ta lärmi eest peitu pugeda saab. Kui kass on endale iseseisvalt juba turvalise koha leidnud, siis lase tal pigem seal olla, sest tema häirimine ja mujale viimine võib talle suuremat stressi tekitada.

Ära sunni oma kassi millekski, las ta olla rahulikult. Võimalusel paku talle seltsi. Kui kass soovib, siis võid teda ka rahulikult ja aeglaselt paitada. Aeglastel, kuid kindlatel liigutustel on rahustav mõju.

Järsud, ehmatavad ja valjud mürtsud ja paugud ei ole ainsad helid, mis kassi sageli endast välja viivad või ehmatavad. Kõrge sagedusega helid nagu näiteks vanaaegne vilistav veekeedukann või inimese poolt tekitatud teatud helid võivad kassi häirida. Teadlaste sõnul on kassid võimelised kuulma palju kõrgema sagedusega helisid, kui inimese kõrv suudab kinni püüda. Mõne näitena võib välja tuua näiteks arvutimonitorid, LCD-telerid, veekeedukann, fluorestsentslambid ja isegi valgusregulaatorid.

Kassidel areneb kuulmine välja juba väga varajases eas. "Juba 10-päevasena on nad erinevatele helidele vastuvõtlikud, mistõttu on kassid neid ümbritsevate helide osas väga teadlikud," sõnab veterinaararst Dr. Amy Learn. Selline erakordne tundlikkus on looduses ellujäämiseks hädavajalik, kuid kodus võib hoopis kahjulikuks osutuda. See muudab kassid tundlikuks ja haavatavaks. Kodus, tubases keskkonnas ei ole kassidel võimalik neid häirivate helide eest kuhugi peitu pugeda.

Kassi liivakasti jaoks õige asukoha leidmisel tasub samuti helidega arvestada. Paiguta see kohta, kus oleks hämar ja turvaline ning vaikne. Kass võib muidu liivakasti asemel oma häda mujale teha.

Meie jaoks võib piparmündi intensiivne lõhn olla meeldiv ja rahustav, kuid kass arvab suure tõenäosusega teisiti. Kasside lõhnataju on umbkaudu 14 korda tugevam kui inimestel.

Keegi ei suuda täna kindlalt öelda, miks kassid osade lõhnade osas väga tundlikud on, kuid on tehtud oletusi. Väga paljusid kasse häirib tsitruseliste viljade lõhn. Nad on näiteks sidruni või apelsini lõhna osas väga tundlikud ja hoiavad neist sageli kaugele eemale. Teooria kohaselt on kassi nina ja lõhnataju ürgselt välja arenenud just jahipidamiseks. Kassid on kiskjad ja söövad liha, mistõttu juhib nende nina neid lihale lähemale ja eemale asjadest, mida neil süüa pole vaja ning mis neile ei meeldi.

Arvestades kassi tugevat haistmismeelt võivad teatud lõhnad olla nende jaoks lihtsalt liiga intensiivsed. Mõned tsitruselised on kassile ka toksilised, mistõttu tasub need oma lemmikust kindlasti eemal hoida.

Ole ka muude tsitruselõhnaliste toodete osas ettevaatlik. Näiteks paljud koristustarbed, õhuvärskendajad, pesuained jm lõhnavad väga intensiivselt ja sageli kassile ebameeldivalt. Väldi kassi toidukausside, magamisaseme ja tema liivakasti puhastamisel selliste toodete kasutamist.

Kassid on ka aerosoolide osas ülimalt tundlikud. Nende hingamissüsteem on väga tundlik ja teatud õhuvärskendajate või õlide sissehingamine võib neis põhjustada allergilist reaktsiooni, astmahoogusid või lausa kroonilist bronhiiti. Kui sul on kodus kass või mõni muu lemmikloom, siis väldi taoliste keemiliste ja intensiivselt lõhnavate ainete kasutamist.

Ka eeterlike õlide kasutamisel tuleb ettevaatlik olla. Rääkimata sellest, et need on kassile sageli ebameeldivad, võivad osad neist ka mürgised olla, üheks näiteks on sidrunõli ja apelsiniõli.

Kassides põhustavad stressi ja ärevust ka teised loomad ning koerad on loomulikult nimekirja tipus. Ka teise kassi uriinilõhn on neile väga suureks stressiallikaks. "Kassid suhtlevad üksteisega lõhna kaudu. Kui üks kass tunneb teise kassi uriinilõhna, siis tekib temas tunne, et keegi on omavoliliselt ületanud tema territooriumi ja on tema privaatsust häirinud," sõnab doktor Elyse Kent.

Looduses on kassid nii saaklooma kui ka kiskja rollis, mistõttu on neis evolutsiooniliselt arenenud kaitseinstinkt. Kui nad tunnevad teise, endas võimalikku ohtu kujutava kiskja lõhna, siis tekib neis automaatne stressisignaal. Võimaliku ohu eest tuleb end kaitsta ja valvel püsida.

Allikas:petmd.com