Liiva vahetamine

Enamus kasse tahab oma väljaheitest lahti saada ning otsib midagi imavat ja samas kobedat, mis võimaldaks kaevata ja väljaheited ära peita. Selleks sobib hästi liivakast. Üldjuhul ei suhtu kassid küll liivakasti ega liiva kuigi valivalt, aga kui nad on teatud sordiga ära harjunud, et meeldi neile muudatused.

Kui tahad mingil põhjusel liiva muuta, siis sega seda alguses vanemat sorti liivaga, võimaldades tal tasapisi uuega ära harjuda. Vastasel juhul leiab ta vähem vastukäiva koha, kus oma vajadusi rahuldada, näiteks sohva.

Lõhnastatud liiv ja uus liivakast

Kassi ärritab tavaliselt liiva asendamine lõhnastatud liivaga, samuti liiva konsistentsi muutmine. Kassile on oluline, kuidas liiv käpa all tundub (enamus kassidele toodetavast liivast on savine). Samuti võib kassi ehmatada ka kaanega kasti kasutusele võtmine, sest ta ei ole harjunud varem häda tegemiseks "koopasse" ronima. Kaanega kasti puhul tasub kassi õpetada seal algul seal käima nii, et ust ei ole ees. Kui kass on harjunud, võib tasa ja targu lisada ka ukse.

Uus perelemmik

Ka teise kassi majja võtmine võib tekitada pingeid. Kassidele ei meeldi üldjuhul ka oma kasti jagada eriti siis, kui ta seda varem pole pidanud tegema. Kui on ruumi, võiks liivakaste olla mitme kassi puhul rohkem.

Liivakasti puhtus

Kassid on nõudlikud loomad. Nende vannituba peab olema puhas ja suhteliselt lõhnavaba. Kui kass keeldub oma kasti kasutamast, võib liivakast olla tema jaoks ebameeldiv ja räpane. Liivakasti tasub koristada igapäevaselt. Ka kaanega kaste tuleb kontrollida, sest sealt ei paista mustus meile silma ja tihti võime seetõttu selle puhastamise unustada. Samuti ei jõua kinnise liivakasti halb lõhn meile nii teravalt ninna kui kassile.

Liivakasti asukoht

Igal kassil peaks olema oma kast pluss üks lisakast. Kast peab olema hästi ligipääsetavas kohas, näiteks põrandal, kus kass enamuse ajast veedab, ja ruumis, mille uks on harva kinni. Kelder ei ole kuigi hea idee, sest see on liiga kaugel ja uksed on tavaliselt kinni. Ka vannituppa kasti paigutades tasub meeles pidada, et pesumasina müra hirmutab paljusid kasse.

Kassid on piisavad perfektsionistid, et kui nad ei tunne end hästi või neid vaevab mõni tervisemure nagu näiteks kuseteede infektsioon või lahtine kõht, siis ei taha nad sageli puhast kasti rikkuda ja kasutusse võib minna mõni teine alternatiiv, näiteks sohva või vaip. Kui kass on alati korralikult oma liivakasti kasutanud ning ühtäkki eelistab ta järjepidevalt liivakastile mõnd teist kohta, siis tasub loomake arstile viia. See võib viidata tervisehädale.