Paljudele kassidele pakub vesi huvi ja mõni pistab isegi pea jooksva kraani alla, et sealt juua. Mõnda tõugu kodukassid isegi armastavad ujuda. Näiteks Türgi van, keda kutsutakse isegi ujuvaks kassiks. Enamik kasse eelistavad aga vett vältida. Teadlaste sõnul on selleks mitu põhjust.

Esimene põhjus on evolutsioon. Väike osa kasse, kes on pärit troopilistelt aladelt, eelistasid aeg-ajalt end kuuma päikese eest merre kasta. Suurem osa kasse pärinevad aga jahedamadelt või kuivadelt aladelt, mistõttu ei olnud neil põhjust veega palju kokku puutuda.

Kodukassid pärinevad Araabia metsikust kassist (Felis Silvestris Gordoni). Kodukassi eelkäija elas aga valdavalt kuivas kliimas, kus puudusid suured veekogud või oli neid vähe. Seetõttu ei õppinud see kassiliik ujuma, sest sellel puudus nende jaoks otstarve.

Washingtoni ülikooli teadlaste sõnul on kassidel säilinud paljud esivanemate kombed ja nad on nii-öelda pooleldi kodustatud. See tähendab, et kassid on alati valvsad ja soovivad püsida heas vormis, et ohu korral põgeneda või võidelda. Kui kassi karv on märg, on see raske, mis paneb kassi vaenlase jaoks nõrka positsiooni. Seetõttu tunneb kass end ohustatuna, mis võib olla üks põhjustest, miks kassidele ei meeldi märjaks saada.

Järgmine põhjus, miks kassid vett pelgavad on negatiivne või vähene kogemus veega. Võib-olla kukkus kass kogemata vanni ja ehmatas ära ning nüüd hoidub veest. Mõned kassiomanikud pritsivad kassi veega, kui kass on pahandust teinud. See loob samuti kassi jaoks veega negatiivse seose.

Samuti meeldib kassidele rutiin ja nad ei ole muutustealtid. Küll aga võib kassile vesi meeldida, kui teda on väiksest peale vannitatud ja veega kokkupuude ei kujuta endast negatiivset kogemust.

Kassidel on veel mitmeid põhjuseid, miks neile vesi ei meeldi. Kuna kassid näevad palju vaeva enda puhtana hoidmisega, siis rikub vesi nende jaoks kõik ära. Samuti on kasside jaoks olulised erinevad lõhnad, mida nad eritavad ja suhtlusel kasutavad. Lõhnastatud vannivesi eemaldab või varjutab ka selle.

Tekib küsimus, miks mõned kassid mängivad veega? Neile ei meeldi saada märjaks, kuid neid huvitab pigem see, kuidas vesi liigub ja peegeldab näiteks valgust.

Allikas: mnn.com