Õigesti kukkumise refleksi omandavad juba kassipojad, kuid alati see ei aita — liiga kõrgelt kukkumine võib kiisule saatuslikuks saada. See, kas kass alati käppadele kukub, sõltub kõrgusest. Kui esimeselt korruselt kukkumisega saavad kassid edukalt hakkama, siis näiteks kolmandalt korruselt kukkumine võib lõppeda hoopis ränkade vigastustega, sest tema käpad ei suuda maaga kokkupõrget vastu võtta.

Aga kuidas siiski õnnestub kassil käppadele kukkuda? Nimelt võimaldab seda kassi skeleti ainulaadsus. Kassidel pole rangluud ja nende selgroolülid on paindlikumad kui paljudel teistel imetajatel, mistõttu kassid saavad vajadusel oma keha keha vabalt pöörata ja painutada. Käpad omakorda funktsioneerivad kui kokkupõrke pehmendajad, võttes kokkupõrkel avalduva jõu enda peale.

Keha õhus otseks keeramise refleks kujuneb kassipoegadel välja juba 2-4 elunädalal ja 7-nädalaselt peaks oskus juba käpas olema.

Juhul, kui kassid liiga kõrgelt kukuvad, mida juhtub aeg-ajalt kõrgetes korrusmajades elavate kassidega, saavad nad end küll õhuks otseks keerata, aga nende käpad ei suuda kokkupõrget vastu võtta. Kass võib oma pea vastu maad ära lüüa, murda lõualuu ning hambad.

Kõrgemalt, kui neljanadalt korruselt kukkumine toob kaasa täiskiirusel kokkupõrke maaga ja suure tõenäosusega on tulemuseks paraku tõsised vigastused, sealhulgas rebenenud diafragma ning maks ja murtud luud.

Seega, kui elad korrusmajas, siis minimeeri võimalikku allakukkumisohtu, sest kiisule võib see lõppeda surmaga.

Vaata allolevat fantastilist ja õpetlikku videot karakalist ehk kõrbeilvesest, kes kukkudes end oskuslikult õigesse asendisse keerab.

Allikas: Peteducation