Indiana ülikooli meediauurija Jessica Gall Myric väidab, et kasside tempude ja vallatuste vaatamine arvutiekraanilt tõstab energiataset, meeleolu ja loob positiivseid emotsioone. Negatiivseid tunded aga jäävad tagaplaanile. “Mõned inimesed arvavad, et kassivideote temaatika pole piisavalt tõsine, et seda teaduslikult uurida, aga fakt on see, et suur osa internetikasutajaid kassivideoid just vaatavadki, ” sõnas Myric ja lisas: “Kui tahame teada, millist mõju avaldab internet ja seda nii üksikisiku kui ka kogu ühiskonna tasandil, siis ei ole kassivideotest kuidagi võimalik mööda vaadata.”

2014. aastal postitati ainuüksi videokeskkonda YouTube peaagu kaks miljonit kassivideot, mis kokku said peaaegu 26 miljardit vaatamist.

Teadustöö tegemiseks koguti uurimistulemusi ligikaudu seitsmelt tuhandelt videovaatajalt. Vastanutelt küsiti küsimusi kassivideote vaatamise harjumuste kohta. Näiteks millised on videoeelistused ja millistelt internetilehekülgedelt nad kõige enam kassivideoid vaatavad. Tulemused näitasid, et populaarsemad keskkonnad olid YouTube, Facebook ja loomateemaline naljalehekülg I Can Has Cheezburger.

Myrick palus ka vastata küsimusele, et millist mõju vaatajate hinnangul kassivideod neile avaldasid. Tulemused olid üllatavalt positiivsed: näiteks ütlesid vastajad, et nad tundsid end energilisemana ja positiivselt meelestatuna. Vastati, et negatiivsed emotsioonid, sealhulgas ärevus ja kurbus vähenesid peale lemmikkasside tembutuste vaatamist. Paljud vastajad tõdesid, et vaatasid kassivideoid isegi tööl olles või õppides.

“Isegi siis, kui nad vaatavad YouTube’i kassivideoid selleks, et tähtsaid ja toimetusi edasi lükata, on saadav emotsionaalne rahulolu ja rõõmutunne see, mis võib aidata peale videote vaatamist ka keerulisemaid ülesandeid teostada,” tõdes Myrick.

Üks aspekt, mis Myrickile veel huvi pakkus oli see, kas kassivideoid saab kasutada alternatiivina teraapiale, milles kaasatakse inimeste ravimisel ka loomi. Ehkki uurimistulemused näitasid, kassivideod otseselt spetsialistide abiga teostatavaid loomadega sekkumisi ei asenda, ütleb Myrick, et teema vajab siiski edasist uurimist.

Myrick tõi uurimistöös välja veel ühe teisegi huvitava tõiga: nimelt 36 teadustöö jaoks küsitletut identifitseerisid end kui kassiinimesi. 60 protsenti vastanuid ütlesid, et neile meeldivad kassid samapalju kui koerad.

Üldistades väidavad teadlased, et kassivideoid vaatavad suurema tõenäosusega need inimesed, kellel endal on kodus kass. Kuid teadlased tõid välja veel teisegi tähelepaneku — kassivideod meeldivad inimestele, kes on avalad, kaastundlikud ja veidi häbelikudki.

Allikas: Livescience