Õnnestunud tervituse puhul on märksa tõenäolisem, et kass sind armastavalt vastu tervitab.

Kuna kõik kassid on omaette isiksused, siis pole nende tervitamiseks üht täiuslikku meetodit. Kuid on teatud tervitused, mida kass võib tajuda ohtliku või ähvardavana ja teised, mida saab suurema tõenäosusega pidada turvaliseks ja sõbralikuks.

Näiteks kohtumisel kassile otsa vaatamine või tema paitamiseks või süllevõtmiseks ette kummardumine võib kassile sageli tunduda ähvardavana. On küll olemas seltskondlikke kasse, kes taolisi kiindumuseavaldusi naudivad, kuid nad on pigem erandid. Enamik kasse eelistab tervitust, kus nemad saaksid inimest järk-järgult hinnata ja omas tempos sõpruse sõlmida.

Järgnevalt mõned viisid, kuidas saad aidata kassil tervitamise ajal end mugavalt ja turvaliselt tunda:

Lase kassil otsustada, kas ta tahab tere öelda. Kohe läheneda ja kätt kassi poole sirutada, kui ta ise pole seda algatanud või ta kehakeel väljendab hirmu, pole edasiseks suhtlemiseks just kõige parem. Selle asemel lähene vaid osaliselt kassile ja lase temal teha esimene sõbralik žest nagu näiteks hõõruda end vastu su jalgu. Kassile eesõiguse andmine aitab vältida võimalikke konflikte nagu kriimustamist või hammustamist, kui kass tunneb võõrast puudutust. Samuti võimaldab see kassil lisada oma nn heakskiidu tempel, kui ta end vastu su keha nühib, jagades nii oma lõhna – see muudab ta olemise mugavamaks ja näitab, et ta on su omaks võtnud.

Ära kiirusta, kui kass on inimeste suhtes eriti ettevaatlik. Ignoreeri kassi, väldi silmsidet ja ära ürita teda paitada ega sülle võtta. Las tema tuleb sinu juurde. Kui ta seda teeb ja end mugavalt tunneb, võid proovida õrnalt paitada tema pead, kaela või külgi seni, kui ta on lõõgastunud.

Pööra tähelepanu oma kehahoiakule. Proovi pöörduda kassi poole pigem küljega, mitte otse, vältides pikka silmsidet ja teha end istudes või põlvitades väiksemaks. Väldi kassi tervituseks paitamist pikalt väljasirutatud käega. Kui kass tahab sind uurida, ulata käsi või mõni asi, mis sinu järele lõhnab. Samuti pea meeles, et paljudele kassidele meeldib tervitada nii, et nad on kusagil kõrgemal, näiteks diivanil või aknalaual.

Proovi silmi aeglaselt pilgutada, näidates kassile, et sul pole kurje kavatsusi. Silmade sulgemine, kolmeni lugemine ja siis nende avamine võib kassiga sõbrunemisel abiks olla. Kui kass sulle samamoodi pilgutusega vastab, et tegemist suure komplimendiga.

Mõned kassid vajavad täiendavat veenmist, et inimene on ohutu ja teda tasub tundma õppida. Paari maiuspala pillamine, konservi pakkumine või mänguasjaga kassi lähedale meelitamine võib luua positiivse seose. Samuti aitab uute inimestega harjumisel selliste asjade vältimine, mida konkreetne kass kindlasti ei armasta nagu näiteks süllevõtmine või pikk paitamine.

Allikas: vetstreet.com