Miks kassid eemale surema lähevad?

See komme ei ole levinud kõigi kasside seas ja paljud peida end, kui on vanad, haiged või suremas. Nad kipuvad hoiduma hoopis inimeste lähedusse ja veedavad palju aega magades. Iga kass on isesugune isiksus ja neil võib olla erinevaid eelistusi selle suhtes, kuidas haigena käituda. Mõned otsivad oma peremehe või teise lemmiklooma seltsi, teised eelistavad olla rahulikult ja üksinda mõnes vaikses ja varjatud kohas.

Kas kassid teavad, et nad surevad?

Desmond Morris kirjutab oma raamatus „Kassimaailm – kaslaste entsüklopeedia“, et kassidel on surma mõttes inimeste ees eelis – tegelikult nad ei tea, mis surm on. Nad lähevad ära ja peidavad end, kuna on haiged ja tunnevad end haavatavana. Evolutsioonilisest seisukohast vaadates on see täiesti loogiline. Välismaailm on julm ja kassid on saakloomadeks suurematele kiskjatele, kes otsivad nõrku ja haavatuid, kuna neid on kergem püüda.

See seletab ka asjaolu, miks kassid võivad enne nähtavate märkide ilmnemist juba tõsiselt haiged olla. Nad on loodud haiguse ja nõrkuse tunnuseid kiskjate eest varjama. Just sel põhjusel püüavad tiined kassid leida vaikse ja tihtipeale eemalasuva koha sünnimiseks ja kassipojade eest hoolitsemiseks. Emakass koos poegadega on selles eluetapis väga haavatav ja tahab jääda võimalike ohtude eest varjatuks.

Kassid varjavad end surres ka tihti sellepärast, et nad tahavad lihtsalt üksinda olla. Haige kass ei tunne end hästi ja eelistab olla kusagil vaikses ja pimedas kohas, kus ta saaks rahus magada. Ka tõbine inimene ei taha seltskonda ning eelistab rahu ja vaikust, sama kehtib ka loomariigis.

Kassid lähevad kaduma mitmel põhjusel, mitte ainult seetõttu, et nad on haiged ja tunnevad end halvasti. Neil on harjumuseks sattuda olukordadesse, millest nad ei suuda tihti välja rabeleda. Näiteks oleme kuulnud mitmeid lugusid, kuidas kassid puu otsa kinni jäävad ja sealt enam iseseisvalt alla ei saa.

Kui kass on kadunud, võib see siiski olla märk sellest, et kassi kimbutab mõni terviseprobleem, ta on haige või viga saanud ja seda on oluline oma kassi otsides silmas pidada.

Kontrolli majade alt, kuuridest ja garaažidest ning palu oma naabritel sama teha. Pane kadunud kassi kohta postitused sotsiaalmeedia gruppidesse ja kuulutused koduümbrusesse üles. Kindlasti tasub otsida ka kodust ja lähiümbrusest, sest kassidel on hämmastav võime kaduda jäljetult isegi omaenda kodus.

Allikas: cat-world.com.au