Väljas elavate kasside eluiga on lühem kui siseruumides elavatel kassidel, mistõttu on soovitav hoida oma eakas kass pigem toas. Eluea erinevus on seotud tervise ja turvalisusega. Väljas elavatel kassidel on suurem traumade oht, nagu näiteks autoõnnetused või teiste loomade rünnakud. Samuti on nad vastuvõtlikumad eluohtlikele viirustele ja mitmed neist kanduvad edasi kasside omavahelise kontakti kaudu.

Toit ja vesi

Vanemate kasside toitumisvajadused ei erine noorematest kuigi palju. Siiski on kasulik anda neile eakale kassile sobilikku toitu, rohkesti vett ja vajadusel lisada menüüsse ka sovibad toidulisandid. Vanemad kassid peavad üldiselt tarbima vähem kaloreid kui noored kassid, sest nad on passiivsemad ning nende ainevahetus on aeglasem.

Veejoomine on oluline kõigis vanuserühmades kasside jaoks, kuid vananedes võib kassil tekkida kalduvus neerupuudulikkusele. See tähendab, et vedelik on tema jaoks kriitilise tähtsusega. Anna kassile kuivtoidu asemel ka rohkesti märgtoitu, mille veesisaldus on palju kõrgem. Eakatel kassidel on konservtoitu ka kergem süüa, eriti juhul, kui neil on hammastega probleeme.

Enamikel kassitoidu brändidel on tootevalikus ka eakale kassile mõeldud toidud. Paljud spetsiaalselt neile mõeldud kassitoidud sisaldavad rohkem vitamiine B6 ja D, kiudaineid, kaltsiumi, omega rasvhappeid ja antioksüdante (ehkki eri tootjatel on see erinev).

Mõned vanemad kassid vajavad abi ka kaalu tõstmisel. Kui sinu kassil on samasugune probleem, räägi sellest oma loomaarstiga, kes oskab kõige paremaid soovitusi anda.

Hambahügieen

Olgugi, et kellelegi ei meeldi seda kuulda, kuid tegelikult tuleks ka kasside hambaid korrapäraselt puhastada. Terved hambad on hilisemas elueas eriti olulised. Võimalusel puhasta oma kassi hambaid regulaarselt. Hambahari on vaid üks võimalus, kuidas hambaid puhastada. Sellele on olemas ka alternatiive. Tuleb lihtsalt valida sobivaim.

Magamisase

Peaaegu kõik kassid armastavad lesida soojades kohtades, aga eriti kehtib see just eakate kasside kohta. Neil võib kergemini tekkida artriit, mistõttu kanna hoolt, et sinu kassi pesa oleks soojas ja talle hõlpsasti juurdepääsetav. Võid hankida ka rohkem pesasid, patju või muid pehmeid esemeid ja sättida need siis päikese kätte, kus kass saaks end sisse seada.

Käitumisharjumused

Jälgi muudatusi oma kassi tervises või käitumises ja vii ta loomaarsti juurde, kui ilmeb midagi ebatavalist. Isegi siis, kui see muutus on vaid vaevumärgatav. Kassid on meeletult osavad neid kimbutavate haiguste ja valude varjamisel, mistõttu on ülioluline neil silm peal hoida, eriti kui nad vanemaks jäävad.

Soovitatav on eakas kass ka umbkaudu iga kuue kuu tagant veterinaari juurde tervisekontrolli viia. See on umbes kaks korda sagedamini kui nooremate kasside puhul, kes võiksid üldjuhul kord aastas arsti juures käia.

Eakas kass armastab rutiini ja tahab veelgi enam armastust ja tähelepanu. Veeda temaga iga päev veidi aega. Lihtsalt ole temaga, paita teda, mängi, kui ta seda soovib, räägi temaga juttu ja pööra talle just sellist tähelepanu, millist ta soovib. Sina ju tunned oma kassi kõige paremini. Olgugi, et kass ei pruugi olla enam nii aktiivne ja vallatu kui varem, vajab ta endiselt palju lähedust ja armastust.

Allikas: cuteness.com