Liivavariante on mustmiljon ja leida endale ning kassile sobiv, normaalse hinna-kvaliteedi suhtega, on tehtud eriti keeruliseks. Kuigi mitmetel pakkidel on kirjas, et kõige parem üldse, siis reaalsus ei pruugi reklaamituga enda hinnangul sobida.

Ma panin pildid koos numbritega, et oleks lihtsam jälgida ja püüan enda kogemust veidi lahti kirjutada.

Minu jaoks ongi hetkel olulised märksõnad, et tooted oleks looma- ja loodussõbralikud. Et ei oleks värvaineid ja muud kunstlikku kraami täis ja pudiseks vähem. Heaks boonuseks on, kui liiva võib potist alla lasta ja pole kaalult mega raske.

Algselt kasutasin ma üsna palju kristalli (nr 6) - ei hakka kergelt haisema, lihtne puhastada, ei kleepu poti külge. Alles siis lõi tuluke peas põlema, kui avastasin, kuidas kristall märjaks saades kleepub. Kui aga kass end puhastab, osakese alla neelab, siis on ju oht, et see kleepub talle soolestiku külge ja see ei ole kuidagi hea. Püüdsin leida vaikselt alternatiivi, kuid tõsiselt võtsin teema ette, siis kui härra Johan Küpsis (pildil nr 5) eelmise aasta mais minu juurde saabus. Pole ta kaugeltki esimene hoiukass mu juures, kuid kuna tal käppade vahel korralikud karvatuustakud, siis veab ta pool liivast mööda tuba laiali ja enese puhastamisega neelab kindlasti ka liiva alla. Saigi vastu võetud otsus, et kristalli ma ei osta ja leian alternatiivse variandi.

Kodus on meil hetkel kolm kassi, koer ja küülik. Küülikul kasutan potis (jah, tal on enda pott, ei lase mujale) saepurugraanulit, mis talle sobib kõige paremini. Kõik muu ta lihtsalt viskab sealt minema (võtab potil äärest kinni, kallab kummuli ja kraabib laiali). Lisaks on mu abikaasa elukutseline kaitseväelane, mis tähendab, et igasugune liigne pudi-puru-jura tekitab tal närvivapustust.

Saepurugraanulit (nr 7) katsetasin ka kassidel. Selle eelis on see, et graanulit ei kulu palju ja ta on odav. Eesmärk ongi iga päev pott puhtaks teha ja uus sisse panna. Hästi mugav. Varjupaigas töötades oli see karantiinis parim vahend. Lisaks on graanul enamasti hele, et kui on mingi tervisemure (näiteks verine uriin), siis on seda koheselt näha. Küll aga tuleb graanulist palju puru, katsetasin graanulit kunagi ka varem ja lühikarvalised kassid seda nii palju laiali ei vea, kuid pikakarvalised küll.

Kuigi mul on pottidel korralikud matid ees, mis suure osa puru kinni peavad, siis Johan tuli ikka potist välja nagu oleks just saekaatrist tulnud. Kuna meil on elutoas tume vaip, siis nägi kohe, kus ta külitanud oli (vaibal Johani kujuga saepururingid). Kuna ma ei viitsi päris tolmuimeja käes elada, siis välistasin graanuli.

Katsetasin ka Cats-Best kassiliiva. Muidu täitsa mõistlik, klombistub ilusti ja jagub teda ka. Kuid kuna tegu saepurupõhjal liivaga, siis me seda väga ei kasuta. Kui aga poes on saadaval kristall-betoon-catsbest, võtan kindlasti viimase.

Betoonliiva olen katsetanud erinevaid (nr 9), iga kord olen pärast vandunud, et miks ma ei õpi.

Esiteks on kott raske, teiseks tolm ja kolmandaks - viimane kord lõhkusin liivakühvli ära, kui püüdsin liiva potipõhjast eemaldada. Paakunud liiv on ka üliraske, mistõttu prügikott kaalub välja viies tonni... Andsin betoonile veel ühe võimaluse, kui ostsin Ever Cleani liiva. Poest öeldi, et pikakarvaliste kasside omanikud ostavad seda tihti ja oleks huvitav teada, kas töötab. Noh... ma panin liiva alla tol korral üle 30 euro (2 pakki) ja ma siiani vannun. Jah, ta ei haisenud. Jah, ta klombistus. Kuid mul kulus kolme kassiga see liiv ära umbes nädalaga (8 päeva pärast pidin potid täitsa tühjaks tegema, puhastama ja uut liiva hankima). Mu loomad küll saavad suhteliselt kõik, mis vaja ja rohkem veel, kuid ma nädalas 30 eurot liiva peale siiski panna ei soovi. Muidugi, kõigist betoonidest, mis kasutanud olen, klombistus see kõige paremini. Muidugi Johani tuusti otsa õnnestus ikka mõnel pärlil kinni jääda (tekkis nagu klomp ümber karva).

Maisiliivadest armusin Beneki (nr 4) liiva. Hea hinnaga ja ei tolma. Suur pluss on see, et liiva võib wc-potist alla lasta. Muidugi, ei tasu seda liiva sinna hunnikuteviisi kühveldada, kuid iga junni pärast ei pea ka kaugele jooksma. Miinusena on see, et klomp on selline... tarretis. Ehk ei tule ilusti klombiks tihti kokku, vaid on umbmäärane plögane moodustis.

Huvi mõttes otsustasin katsetada ka World's Best (nr 3) liiva. Ei uskunud, et maisiliival ja maisiliival võib vahe olla, peale hinnavahe, kuna Worlds Best on pigem kõrgema hinnaga. Üllatusin aga meeldivalt. Kuidagi on suudetud teha Beneki maisiliivast parem liiv. Kuna liiv on peenem, siis klombid tulevad ilusad-ümarad, hästi lihtne puhastada. Kuid liiv ise ei tolma. Pakk maksab küll esmapilgul palju, kuid teda jagub pikemaks ajaks. Hinnaliselt ei tulnud vahet, kas kasutada Benekit või Worlds Besti sama perioodi jooksul. Pott ei hakka ka haisema, liiv ei jää potipõhja kinni. Ühesõnaga, kui enda tavaliiva ei saa, siis ostan seda.

Minu enda eelistus hetkel (kuna turg muutub pidevalt, ei saa lubada, et jäängi selle liiva juurde) on aga hoopis Applawsi Natures Calling (nr 1). Tegu siis pähklikoortest liivaga. Hinnaklass on sama, mis Cats Bestil. Liiv ei tolma, klombistub ilusti, ei haise. Potti võib ka visata, kuid jällegi, liiga palju kühveldada ei tasu. Pudiseb ikka veidi, kuid käppade külge väga ei jää. Ainus miinus ongi see, et kuna tegu tumeda liivaga, siis võib olla verd raskem märgata. Ma ise olen seda nüüd Zooplussist korduvalt tellinud ja Eestis on ka võimalik teda täitsa leida. Ahjaa, ta ei määri, ei ole lisatud mingeid värvi-lõhna-vms aineid.
Muidugi, eks liiv on puhtalt maitse asi, kuid selline on hetkel meie kogemus.

PS. Vähemalt korra kuus (kui vahetate välja kogu poti sisu), siis kindlasti peske kast (mitte kass, kassi ei pea pesema) tulikuuma veega üle ja ka desinfitseerige. Ka toakassi potis võib olla pisikuid (toote neid ka ise sisse).