Pole üllatus, et kassid on perfektsionistid ja puhtuse hoidmine on nende jaoks väga tähtsal kohal. Kass hoolitseb igapäevaselt oma hea väljanägemise eest ning veedab suure osa päevast end puhastades ja kasukat korrastades. Õppides oma kassi tundma ja jälgima, võib tervisehädale viitavaid muudatusi märgata juba varases staadiumis. See aitab ennetada ja ravida probleeme enne, kui on juba liiga hilja. Terve kassi karv peaks olema puhas ja hooldatud. See on läikiv, siidine ning pulstideta. Käega katsudes jätab karv puhta mulje ja ei ole kuiv.

Kassi karv ja tema tervis

Kassi karva seisukord on heaks indikaatoriks sellele, kuidas on lood tema tervisega. Korrastamata, pulstunud ja kuiv karv viitab sageli mõnele terviseprobleemile. Kuna kassid kannavad oma välimuse eest pedantse täpsusega hoolt, siis võib korrastamata karv viidata sellele, et kass ei tunne end hästi. Kass, kelle enesetunne ei ole hea, loobub sageli enda eest hoolitsemast.

Teisest küljest on ka liigne karva puhastamine ja lakkumine halb. Üleliigne lakkumine ja puhastamine võib viidata stressiseisundile või ebamugavustundele, mis kassi painab. Tema nahk võib olla liiga kuiv, sügeleda või mõnel muul moel lemmikut häirida, mis paneb kassi end pidevalt lakkuma. Kui sulle tundub, et kass on end järsku rohkem puhastama hakanud, siis tasub mõelda, milliseid muutuseid kassi elus viimasel ajal toimunud on. Ehk on küsimus uues toidus või elukoha vahetuses? Murega võiks pöörduda loomaarsti poole, et üheskoos probleemile varakult lahendus leida.

Teised potentsiaalsed terviseriskid

Kassi karva seisukord võib halveneda ka vajalike vitamiinide puuduse tõttu. Sellisel puhul tasub visata pilk peale sellele, mida kass tavapäraselt sööb ja kas ta saab sealt kätte kõik eluks vajalikud ained. Kindlasti tasub seda aeg-ajalt kontrollida just eakama kassi puhul, võib-olla ei suuda tema organism toidust enam kõiki vajalikke aineid omastada ja ta vajab lisaks mõnd toidulisandit.

Kassile võib muret tekitada ka artriit. Kanged ja valulikud liigesed võivad takistada kassil end mugavalt puhastamast ja painutamast, et vajalike kehaosadeni pääseda. Kui kahtlustad artriiti, siis võta ühendust loomaarstiga ning hoolitse kassi kasuka eest ise. Puhasta ja hoolda tema karva kassile mõeldud karvahooldusvahenditega. Tee seda õrnalt ja rahulike liigutuste läbi, kuna osad kassi kehapiirkonnad võivad talle valu või ebamugavust tekitada.

Veterinaararsti Eric Barchase sõnul ei pruugi kassi rasune, hooldamata ja pulstis karv olla pelgalt ebameeldiva lõhnaga, kuid see võib olla seotud ka lemmikut painava hambaprobleemi, põieinfektsiooni, diabeedi või mõne muu haigusega.

Nagu ka koerte puhul, on karva ajamine kasside puhul tavaline ning tervisehäda on ebatõenäoline seni, kuni tema karv näeb ilus ja siidine välja. See ei tohiks olla kuiv ega pulstis.

Allikas: petful.com