Kassidele on mäng väga oluline. Kui tubastes tingimustes elavale kassile mänguasju mitte anda, siis leiavad nad ise, millega mängida ja see valik ei pruugi meile meeltmööda olla.

Kassi mänguasjad võivad olla lihtsad, näiteks väike pallike või palliks keeratud paberinutsak. Kuid vaevalt ütleks ükski kass ära uhkest mitmekorruselisest ronimispuust, mille otsas ta turnida saab.

Aga üks on kindel — mänguasju vajavad kõik kassid, sest lelud aitavad neil tulla toime näiteks eluga korteris, kus neil pole võimalik õues käia ja endale ise meelepärast tegevust leida.

Kui kassid elaksid vabas looduses, oleksid nad kirglikud jahipidajad. Seda tuleb meeles pidada ka tubastes tingimustes elava kassi puhul. Võimaldades tal mänguasjadega mängida, laseme tal välja elada tema loomulikku jahiinstinkti. Kassid ei tunne ennast hästi, kui nad ei saa end tunda tõeliste jahimeestena.

Kassides on peidus palju energiat, mis vajab väljaelamist. Kindlasti olete tähele pannud, kuidas kass põõsastes luurab ja saaki varitseb, et ühtäkki suurel kiirusel jahisaagi poole söösta. Kui kodutiigritel puudub võimalus endasse koguneva pulbitseva energia mahalaadimiseks, muutuvad nad ärevaks ja rahutuks.

Millised mänguasjad on kassile huvipakkuvad?

Pehmest materjalist põrkuvaid palle on vahva taga ajada ja nende hea veerevus muudab need mänguasjad huvitavamaks kui paberist isetehtud pallikesed.

Pulga otsas olevad lindikesed või suled imiteerivad saaki ja nende tagaajamine pakub kassile suurt lõbu. Hoia mänguasja käes ja peida “saak” mööbliesemete taha või liiguta mänguasja nii, et kass saaks seda õhust püüda.

Kassidele pakuvad huvi ka arendavad mänguasjad, kus ta saab näiteks liikuvat kuulikest käpaga lükata ja vaadata kuidas see kõrisedes eemale veereb, et vastu mänguasja seina põrkudes tagasi liikuma hakata.

Väikesed mänguhiired võivad kassis välja tuua tõelise jahimehe, kuid kass võib mänguhiires näha hoopis väikest sõpra, keda magades enda ligiduses hoida. Kui kass pole mõne aja jooksul oma mänguhiirekest laiali lammutanud, võib aimata, et hiireke on talle rohkem sõber kui jahiobjekt.

Kui kassid kohtlevad mänguhiirt kui saaki, teda hammaste ja küüntega rappides, siis võib kassi mängule kaasa aidata ja peita mänguloomakesed vaibaääre alla, mööbliesemete taha või väikestesse karpidesse, et kassil oleks neid huvitav leida. Mänguasjad, millel on vuntsid, sabad või suled ergutavad kasside jahiinstinkte rohkem kui need mänguasjad, millel neid ei ole. Kuid siingi on igal kassil oma eelistused.

Kassi jaoks on huvitav, kui ta saab valida mänguasju, millega mängida. Sel ajal kui kass ühe mänguasjaga mängib, võib teised lelud ära peita, sest siis, kui kass lelust tüdineb, on teine, võib-olla huvipakkuvam mänguasi kohe käepärast võtta.

Kassidele meeldib rutiin ja kindel päevakava. Seetõttu oleks soovitatav mängida kassiga iga päev samal ajal. Kui me pühendame kassile tähelepanu ja temaga mängime, teab ta, et me armastame teda ja ta saab meilegi oma vastuarmastust väljendada. 

Hea lugeja, millised mänguasjad äratavad sinu kassis peituva jahimehe?