Erinevat tõugu kassid peegeldavad erinevaid omadusi, mida tasuks jälgida. Näiteks on võimalik kassi iseloomu kirjeldada ka tema oleku ja käitumise põhjal.

Selleks, et kassi tundma õppida, peame jälgima teda talle mugavas keskkonnas. Kas ta on inimesega sõbralik? Aga kuidas ta käitub teiste kassidega? Kassipojad järgnevad alati põrkavale objektile, aga palli viskamine ka vanemale kassile võib meile öelda, kui palju mängulusti on temas veel säilinud.

Mulle meeldib näiteks jälgida kassipoegi. Nimelt toon ma tühja karbi, mille sisse tõstan kassipoja ja siis vaatan, kuidas ta enda jaoks uues olukorras käituma hakkab. Kas ta hakkab kohe otsima väljapääsu ja üritab kastist põgeneda? Sellisel juhul on tegemist julge ja domineeriva kassiga, kellele ei jää märkamata ükski kodus toimuv asi.

Kui kassipoeg uurib rahulikult kasti ja on uudishimulik, siis tõenäoliselt on tegemist kassiga, kes on sotsiaalne ja kes saab uutes olukordades hästi hakkama.

Kui kassipoeg tundub hirmunud või lihtsalt istub karbis teadmata, mida edasi teha, siis on tegu armsa ja kiinduva loomaga. Need kassipojad kipuvad olema väga ettevaatlikud, kuid see-eest lojaalsed ja ustavad sõbrad.

Täiskasvanud kasside puhul on nende olemusest veidi kergem aimu saada. Tegelikult annavad nad ise oma iseloomust märku. Kas ta loob inimesega pilkkontakti ja sirutavad suhtluseks välja käpa? Siis on tegemist sõbraliku kassiga. Kas talle meeldib mänguasjadega mängida ja ta meenutab mänguhoos pigem kassipoega? Siis see kass ongi oma olemuselt rõõmsameelsem. Kas ta on mõtlik ja talle meeldib rahulikult aknast välja vaadata? Siis on tegemist väärika, rahuliku ja vaikust armastava kassiga.

Kui me saame sõbraliku vastuse kassilt, kelle oleme välja valinud, siis on see oluline vihje, et hakkame temaga hästi läbi saama. Aga kui meid tõmbab kassi poole, kes on häbelik või tundub õnnetu, siis on meie võimalus teda õnnetust olukorrast päästa.

Iga kassipoolne katse hinnata meie püüdlusi temaga lähedaseks saada, vaatamata sellele, kui väikesed need on, näitab meile, et kasski tahab endale inimesest sõpra.

Tasub meeles pidada, et kui kassid teevad pingutusi, et meiega kontakti leida, siis nad tunnetavad, et hea sõpruse saavutamine on võimalik. Kui meie tunneme samamoodi, siis ongi kassiga hea side loodud.