Kassi unemuster on sarnane inimese omale. See sisaldab nii kergemaid unefaase ehk NREM und kui ka unenägude nägemise faasi, REM und. Tuleb välja, et kasside unenäod ei ole juhuslikud.

Loomapsühholoog doktor Nicholas Dodman ütleb, et une ajal on imetaja kehal vaja puhata ning ajul läbi elada ja organiseerida päeva mälestused.

Pixabay.com

“Informatsioon, mis päeva jooksul kogunes, liigub ajju. Osa sellest on ajutiselt neuronite poolt peatatud. See on nagu postkontor. Kui sinu kass magab, siis on tema aju küll uuele informatsioonile suletud, kuid sorteerib päeva jooksul tekkinud infot ja paigutab selle ära. Aju elab uuesti läbi kõik päevasündmused ning toob esile momendid, mis võivad tulevikus kasulikuks osutuda.”

Aju ja kognitiivsete teadustega tegelev professor ning MIT Picower Instituudi asedirektor ütleb, et see protsess on mõnevõrra sarnase sellele, kuidas direktor filmi kallal töötab. Kergema unetsükli ajal töötleb kassi aju läbi hetki tema päevast, muudab ja täiendab neid ning moodustab neist lõplikud ja valmis pildid.

REM une ajal töötab aju väga efektiivselt, kohati isegi aktiivsemalt kui ärkvel olles. Lihastoonus on väga madal ja keha lülitab end välja. REM une ajal näeb sinu kass und ja stimuleeritakse aju piirkondi, mis on seotud õppimisega.

On raske ära tõestada, kas kassid und näevad, kuid ta ei kahtle selle tõesuses. “Kassi aju on nii anatoomiliselt kui ka psühholoogiliselt väga sarnane meie ajule. Kassid elavad meiega võrreldavat elu. “Nad tegutsevad terve päeva. Otsivad toitu ja seejärel puhkavad. Ka nemad tunnevad väsimust. Me ei ole lihtsalt võimelised seda neilt küsima. Ainus, mida me alati vastuseks saame on üks südantsoojendav “mäu”.

Pixabay.com

Allikas: Pet360