Kassid on laisad loomad ja oskavad elu nautida. Nad veedavad enamuse päevast magades, oma välimuse eest hoolitsedes, süües ja tualetis käies - see on kõik, mida nad teevad. Vahetevahel teritavad ka oma küüsi, veeretavad pallikest mööda tuba ja ringutavad laisalt. Olgugi, et kass on iseseisvam kui koer, ei ole ta aga nii iseseisev, kui me arvata tahame. Ka kass ei taha lõputult üksinda kodus olla. Talle ei piisa vaid värskest joogiveest, söögist ja puhtast liivakastist. Ka tema igatseb helluse ja armastuse järele. Olgugi, et ta enamuse päevast kapi otsas põõnab, hindab ta kõrgelt ka seda, kui talle tähelepanu pööratakse.


See, kui kauaks oma lemmikut üksinda koju jätta võib, sõltub kassist, mistõttu ühest õiget vastust ei olegi. Selge on see, et ka kass on sotsiaalne loom ja arusaam, et kass on võimeline täiesti iseseisvalt hakkama saama ning tal ei ole üksinda olemise vastu midagi, on väär.

Kasside käitumise spetsialist ja mitme selleteemalise raamatu autor Pam Johnson-Bennett sõnas, et paljudel inimestel on kassidest väärarusaam. Arvamus, et kass ei vaja seltskonda ja tähelepanu ei pea paika. Inimesed kujutavad endale ette, et kassid on iseseisvad loomad ja saavad edukalt ka üksinda hakkama, kuid tegelikult on nad vägagi sotsiaalsed isendid, kes moodustavad aja jooksul oma perekonnaga ja pere teiste neljajalgsete liikmetega väga tugevad ja lähedased sidemed.

Kui kaua on liiga kaua?

Täiesti üksinda koju ei saa kassi pikemaks perioodiks jätta. Nädalavahetuseks külla või maale minek pole üldjuhul küll probleem, kuid pikemale reisile minnes tuleb leida keegi, kes kassil silma peal hoiab ja tema eest hoolitseb. Kassid, kes on igapäevaselt harjunud elama perekonna keskel ja tähelepanu keskunktis võivad üksinda koju jäädes stressi kogeda. Äkitselt tühjaks ja vaikseks jäänud elamine on kassi jaoks võõras, mistõttu võib pikaks ajaks üksinda jäetud kass kogeda ärevust ja üksinduse ahastust. On oht, et tekivad käitumisprobleemid ja loom võib lõpuks langeda ka depressiooni.

Olgugi, et spetsialistidel sellele küsimusele päris ühtset vastust ei ole, on kuldne kesktee see, et kui nädalavahetuse elab kass kodus üksinda olles üle, siis pikemale väljasõidule minnes tasub ka oma südamerahustuseks leida keegi, kes lemmikloomal silma peal hoiaks.

Pühdeks ära sõites veendu, et kassil oleks värske vesi ja piisav kogus toitu ees, tema liivakast oleks puhas ja aknad suletud. Kui perekond pühapäeva õhtul koju tagasi jõuab, pöörake oma lemmikloomale tavapärasest rohkem tähelepanu ja võtke tema jaoks aega, sest isegi, kui kass seda välja ei näita, on selge, et ka tema on teid igatsenud. Pikemale väljasõidule minnes, otsi appi mõni hea sõber, kes kassil igapäevaselt silma peal hoiaks, tema liivakasti puhastaks ja temaga suhtleks. Võib-olla on keegi nõus sinu majapidamise sel perioodil üle võtma või igapäevaselt kassiga tunnikese tegelema. On parem, kui lemmikloom saab pere äraolekul omas kodus viibida. Tuttav keskkond on tema jaoks turvaline ja stress minimaalne.

Ka kassid võivad üksindusahastust kogeda.


Koerad ei ole ainsad, kes võivad üksindusahastust kogeda või ärevaks muutuda, kui voodi alt oma reisikohvri taas välja tõmbad. Nad juba teavad, mida see tähendab. Kassid on oma harjumuste orjad ja igasugune rutiinimuutus või tavapärasest erinev olukord võib neis ärevust põhjustada. Söögiisu kadumine, üleliigne näugumine, rahutus ja liivakastist väljapoole urineerimine - need on esimesed märgid, mis tekkinud stressile viitavad. Hoolitse oma lemmiklooma eest. Paar päeva kodust eemal viibimine ei tee su kassile üldjuhul küll midagi, kuid kui plaanid pikemat puhkust, otsi keegi, kes sinu kassiga vahepeal tegeleb. Olgugi, et iga kass ei jookse sulle kohe ukse peale vastu, kui reisilt koju jõuad, on kindel, et ka tema igatses sind väga. Pööra oma kassile siis tähelepanu ja ära jäta teda unarusse!

Allikas: cuteness.com