Klikkertreening kinnitab, et kassid õpivad kogemuse kaudu. Kui asi, mida nad naudivad, lõpeb millegi meeldivaga, teevad nad seda ikka ja jälle. Kui juhtub aga midagi ebameeldivat, siis nad oma tegevust ei korda. Klikkertreeningu käigus ei noomita ega karistata, need moodused pole kasside puhul tulemuslikud.

Klikkerid – kuidas neid kasutada

Klikker on lihtne asi, loomult mehaaniline. Seda on väga kerge käsitleda. Vajutamisel tekib spetsiifiline klikkerihääl. Häält kasutataksegi kassidele märgu andmiseks, et nad on teinud midagi head. Kuna kassid ei suhtle nii nagu inimesed omavahel, annab see meile võimaluse oma kassiga väga selgel moel suhelda. Klikk, mida saadab kiitus, on kõige parem kasside treenimise moodus.

Erinevus tavalise kiitmise ja klikkertreeningu vahel seisab selles, et sa määrad täpselt kindlaks, mille eest kassi kiidad. Ehk teisisõnu: varem on nad teinud, mida sa palunud oled, kuigi nad ei saa päris täpselt aru, mida nad tegid; nad võivad olla enne soovitud tegevust teinud seda, mida sa ei soovinud ja arvavad, et sa kiidad neid selle eest. Näiteks on nad kasutanud liivakasti, kuid hüpanud enne seda söögilauale. Kui kiidad teda nüüd liivakasti kasutamise eest, võib ta seda seostada ka lauale hüppamisega.

Tehnilised üksikasjad

Klikkertreeningus kasutatakse kahte erinevat lähenemist: klassikaline tingimine ja operantne tingimine.

Klassikalise tingimise korral seostatakse sa heli mingi konkreetse tegevuse või käitumisega. Tegemist on kogemuslikult õpitud vastusega.

Operantse tingimisega on tegemist siis, kui seos tulemusega on ette teada ja kass käitub nii nagu ta soovib.

Ehk siis: klassikaline tingimine on automaatne ja operantne tahtlik. Treening algab klassikalise tingimisega ja liigub sealt edasi operantsele tingimisele. Operantne tingimine on enamsoovitud, sest kassid on siis oma tegevusest teadlikud. Nad teevad valiku käituda korralikult. Seda tehes jätab kass saadud info meelde ning on võimeline seda mäletama ka aastate pärast. Klassikalise tingimise korral pole nad oma tegevusest teadlikud ning tulemused ei kesta kaua.

Miks mitte öelda vaid „Tubli!“?

Kuigi inimese hääl on võimas vahend, võib seda kasutada väga erinevalt. Iga kord kui sa midagi ütled, kõlab see erinevalt. Kuigi sa arvad, et kasutad sama hääletooni, ei ole see tegelikult nii.

„Väga tubli!“ saab öelda väga mitmel moel – põnevil, monotoonselt, sarkastiliselt, kurvalt, hirmutavalt jne jne. Valik on lõputu.

Klikkeri hääl on aga kogu aeg ühesugune. Valesti mõistmiseks ruumi pole. Kui klikid, siis kass teab, et on midagi hästi teinud.

Teine asi on see, et kass kuuleb inimhääli kogu aeg. Klikkeri hääl on aga eriline ja ebatavaline. See püüab kassi tähelepanu ning eristub selgelt teistest teda ümbritsevatest häältest.

Kuidas kassi kuuletuma treenida

Kuuletumise õpetamisest on palju abi. Näiteks õpeta kass transpordikasti minema. Treeningu peamised faasid:

  • Saavuta käitumine
  • Märka käitumist
  • Tunnusta käitumist

Kassi tuleb õpetada sammhaaval.

Esmalt peab kass klikkeri tööpõhimõttest aru saama. Seejärel saab juba tavalise klikkertreeningu juurde edasi liikuda.

Kui kass seostab kliki hea käitumisega, mille eest premeeritakse, liigu järgmise sammu juurde ja ühenda see kokku sõnaga. Kui kass teeb seda, mida sa soovid (istub), ütle käsklus (näiteks „Istu!“). Kui kass on istunud, kliki (märkasid käitumist) ja premeeri.

Tee seda kõike korduvalt. Ära premeeri kassi, kui ta istus enne, kui sa jõudsid öelda „Istu!“. Ta peab õppima käsklust ootama ning alles seejärel reageerima ja premeeritud saama.

Treenimine ebasoovitava käitumise korral

Klikkertreeingut ei pea kasutama ainult uute ja soovitud käitumiste õpetamiseks. Kui kasutad klikkerit, on kass võimeline vahet tegema, milline tegevus on soovitud ja milline mitte. Kui sa teda lauale hüppamise eest ei premeeri, ei tee ta seda enam. Sama kehtib ka diivani kraapimise kohta. Tavaliselt toimib see kasside puhul, kes teevad niisuguseid asju tähelepanu võitmiseks.

Kassi premeerimine

Üks esimesi asju, mida inimesed klikkeriga treenitud kassi nähes küsivad, on see, kas kiita tuleb iga kord. Küsimus on põhjendatud ning vastus sellele on ei.

Kui premeerid kassi maiusega, ei taha sa seda teha iga kord. Treeningprotsessi jooksul patsuta ja kiida kassi preemiaks. Niisugused üleminekud ühelt premeerimise viisilt teisele aitavad ka siis, kui õpetad kassile mõnda uut asja: kui kass teab, et ta saab preemiaks maiuse, keskendub ta õppimisele tähelepanelikumalt.

Allikas: Petyak.com