Kui majapidamisse tuleb karvane lemmik, on väga oluline juba esimestel päevadel tutvustada loomale karvahoolduse mõtet – ehk harja ja kammi oma lemmikut juba väikesest peale. See aitab luua ka tugevama looma ja omaniku vahelise sideme.

Oma kassi kasuka eest hoolitsemine vähendab lendlevaid karvu eluruumides ja on pärast masinpügamist ainus viis, kuidas vähendada meie elukeskkonnas karvade hulka. Kui kassil on pikk karv, on ka kasuka alla nähtavus kehv – kompimine ja karva eest hoolitsemine võib aidata leida kühmukesi, haavandeid ja muud, mis niisama peale vaadates jääksid võib-olla märkamata. Kassi harjamine võiks olla rahulik tegevus, mis on talle nauditav. Piisab, kui teha seda umbes 5–15 min korraga. Alati võiks looma ka hea käitumise eest premeerida. Kui näed, et loom silmnähtavalt ärritub, jäta tegevus pooleli ja jätka harjamisega veidi aega hiljem või järgmisel päeval.

Pikakarvalise looma kõige probleemsemad kohad on sabaalune, kõrvatagused ja kõht. Pidevalt kammides ja harjates saab kassil ära hoida pusade tekke ning eemaldada järk-järgult vana karva. Unustada ei tohiks, et eelnimetatud piirkondades on õrn nahk. Soovitatav on kammida tihedamini ja mitte kasutada jõudu. Igal loomal on oma ebameeldivad kohad. Sageli on selleks saba, seega soovitatakse see viimaseks jätta. Ka talk võib olla pusade harutamisel abiks, kuid ei ole kindlasti võluvits. Kui kassi karva on tekkinud vildistunud piirkonnad, tuleks need eemaldada masinaga ja seda juba loomakliinikus. Varuvariant on hästi ettevaatlikult kääridega lõigata, kuid kindlasti vältida naha vigastusi.

Kasse ei ole tarvis põhjuseta iga nädal pesta. Välja arvatud mõned tõud, nagu sfinks, kellel läheb nahk väga rasuseks ja määrdub. Seega vajavad just nemad veidi tihedamat pesemist. Kõike vastavalt vajadusele. Kui on siiski vältimatu vajadus kassi pesta, siis kindlasti loomadele mõeldud šampooniga. Ühtlasi tuleks vältida vee sattumist kõrva. Kui kass on kartlikum, siis kasutada duši asemel kannu ja veekaussi. See on kassile rahulikum pesukeskkond.

Pärast pesu tuleb kassi karv korralikult ära kuivatada, et naha ja karva vahele ei jääks niiskust. Pikema karvaga kassi võiks enne kuivatamist üle kammida. Kui kassi karvastikku on tekkinud pusad, siis pusade märjaks tegemine raskendab nende lahti kammimist. Enne pusad lahti harutada ja alles siis kass pessu viia.

Ole kannatlik ja lähene kassi pesu missioonile samm-sammult! Ka viis minutit karva kammimist päevas on juba väga suur võit.

Lahtist karva ja karvapalle aitab vähendada spetsiaalne kassitoit Purina ONE Coat & Hairball. Purina ONE Coat & Hairball on spetsiaalse koostisega, et varustada sinu kassi kõigi vajalike toitainetega, mida tema ilus karvastik nõuab. See toit aitab piirata ka liigset karvade väljalangemist ning leevendab karvapallide probleemi.

Jaga
Kommentaarid