Kõigi koerte rahustuseks võime kahtluseta loomulikult öelda, et kassidel on elamiseks siiski vaid üks elu. Lugu „üheksast elust“ on lihtsalt populaarne müüt, mis on eksisteerinud juba aastasadu. Müüdid on vanad lood, mis räägivad mõnest isikust, loomast, kangelasest või sündmusest. Kuigi neil pole tegelikult mingit alust, püüavad nad tavaliselt mõnda mõtet või loodusnähtust selgitada.

Kust siis pärineb müüt kassi üheksast elust? Keegi ei tea seda kindlalt. Kuid teame, et see on olnud olemas juba pikka aega. William Shakespeare viitab üheksa elu müüdile oma näidendis „Romeo ja Julia“. Inglastel on ka vanasõna, mis kõlab umbes nii: „Kassil on üheksa elu. Kolm esimest elu mängib ta maha, kolm järgmist hulgub ringi ja viimase kolmega jääb paikseks.“

Mõned inimesed usuvad, et üheksa elu müüt on seotud kassi võimega alati jalgadele maanduda. Kassid on tuntud ka oma osavuse ja väleduse poolest.

Aja jooksul märkasid inimesed, et kassid jäid ellu olukordades, mis oleks teisi loomi tõsiselt vigastanud. Nii hakkasidki mõned uskuma, et kassil peab olema mitu elu. Vana-Egiptuses olid kassid pühad loomad, keda kummardati jumalatena. Iidsed egiptlased uskusid, et kassid on üleloomulike võimetega jumalikud olendid. Mõte kassi mitmest elust sobis selle ettekujutusega ideaalselt kokku.

Kuid miks just üheksa elu? Seda ei tea keegi ja võimalusi on palju. Näiteks usuti, et Vana-Egiptuse päikesejumal Atum-Ra võttis endale allmaailma külastamiseks kassi kuju. Legendi järgi sünnitas Atum-Ra veel kaheksa jumalat ja esindas seega üheksat elu ühes. Teised arvavad, et see võib olla pärit Hiinast, kus üheksa on õnnenumber. Üheksat, mida mõnikord nimetatakse ka „kolmainsuste kolmainsuseks“, peetakse paljudes maailma religioonides ja piirkondades müstiliseks numbriks.

Müüt, et kassil on mitu elu, eksisteerib mitmetes maailma kultuurides. Kuid mitte alati pole neid üheksa. Mõnes hispaania keelt kõnelevas piirkonnas arvatakse, et kassil on seitse elu, samas kui Türgi ja Araabia legendide järgi on neid kuus.

Allikas: wonderopolis.org