2018. aasta rahvusvahelise kassipäeva tähistamiseks ühendasid jõud Briti Veterinaarassotsiatsioon (BVA) ja rahvusvaheline kasside eestkosteorganisatsioon International Cat Care (ICC), et kutsuda üles kassiarmastajaid vältima tõukasside ostmist, kes on aretatud ekstreemselt ebatavalise välimuseni nagu lamedad näod või lontis kõrvad, mis kassidel loomupäraselt kikkis on. Nende ebatavaliste omadustega on seotud terviseprobleemid, mida ei pruugi kohe märgata, kuid mis põhjustavad kassidele kannatusi. Kampaania eesmärk on rõhutada, et loomade tervis on olulisem kui seda on välimus.

Uue statistika kohaselt on 28% lameda näoga (brahhütsefaalsetest) kassidest, kellega loomaarstid praktikas kokku puutuvad, vajanud või vajaksid elukvaliteedi tõstmiseks ravi (probleemid tingitud keha suurusest, kujust ja välimusest). Veterinaarid tõid veel lisaks välja, et vaid veerand lühikoonuliste kasside omanikest olid juba varem teadlikud võimalikest terviseriskidest ning vaid üks inimene kahekümnest oli enne kassi võtmist kursis tõu terviseprobleemidest tuleneva lisakuluga.

Eelmisel aastal lemmikloomaarstide seas tehtud küsitluse põhjal oli 86% veterinaaridest ravinud välimusega seotud terviseprobleeme brahhütsefaalsetel kassitõugudel nagu pärslane ja lühikarvaline exotic.

Kõige tavalisemad välimusest tingitud ravi vajavad probleemid olid:
• silmaprobleemid (69%)
• hingamis-/respiratoorsed probleemid (60%)
• hambaprobleemid (45%)
• nahaprobleemid (32%)

Šoti lontkõrvalist kassi peetakse armsaks, kuna tema kõrvad on justkui alla volditud, mis annavad nende kasside näole ümara, lapseliku ilme. Kõrvade kuju on tingitud aga kõhredeformatsioonist, mis mõjutab lisaks kõrvadele ka kõiki teisi liigeseid ning neid kasse kimbutavad liigeseprobleemid ja pidev valu juba noores eas.

Rahvusvahelise kasside eestkosteorganisatsiooni International Cat Care’i juht Claire Bessant sõnas: "Ükski omanik ei taha mõelda sellele, kuidas tema armastatud kass kannatab, ja et inimene, kes aretas ja tõi selle tõu turule, ei olnud huvitatud kassi heaolust.

Me elame keerulises maailmas, kus esikohale on seatud inimese vajadused ja soovid, mistõttu kassi heaolu ei pruugi olla alati prioriteet. Meil on tõendid nende tõugude terviseprobleemide kohta ning veterinaarid oskavad aidata omanikke nende loomade eest hoolitseda. On oluline, et neid probleeme teadvustatakse ja nendega tegeletakse, mitte ei lasta jätkuda. Kui tõukasse ostvad inimesed on teadlikud nende loomade terviseprobleemidest, on neil võimalik mõjutada oma ostuga kasside heaolu ning panustada teadliku valiku abil muutustesse. “

International Cat Care kutsub üles jagama kampaania jaoks tehtud plakateid, kasutades teemaviiteid #NotNormal ja #HealthOverLooks, et näidata oma toetust ja levitada uskumust, et kasside aretamisel peaks prioriteediks olema välimuse asemel tervis.

“Me oleme loonud kassid, kes tihtipeale ei suuda normaalselt hingata, ei suuda joosta, hüpata ega ronida ilma piinadeta ning ei ole võimelised oma muudetud kolju kuju tõttu isegi raskusteta sööma”.

“Lontis kõrvu põhjustav geen toob endaga kaasa liigeste kõhredefektid ja ebanormaalse luuarengu. Tulemuseks on vältimatu ja valulik artriit.

Mida arvad sellest Sina?