Kas kassid leinavad?

Leinavad jah! Ameerika veterinaarkeskuste (VCA) sõnul leinavad kassid inimeste või teiste lemmikloomade kaotust oma elus. Me ei saa olla kindlad, kas nad mõistavad surma kontseptsiooni, kuid nad märkavad kindlasti, kui inimest või lemmiklooma pole mõnda aega näha olnud.

VCA juhib tähelepanu sellele, et kassi sotsiaalne ring on meie omast märkimisväärselt väiksem. Toakassi puhul piirdub see vaid sinu maja või korteriga. Enamikel päevadel suhtlevad nad tõenäoliselt ainult sinu ja teiste pere lemmikloomadega. Nii et kui keegi leibkonnast – kass, inimene või keegi muu – sureb, tekitab see kassi sotsiaalsesse struktuuri tohutu augu.

Kas kassid teavad, kui teine kass on suremas?

Nagu paljude kasside käitumiste puhul, pole ikka veel täpselt teada, kas kassid mõistavad teiste kasside haigusi. Mõnedel juhtudel näivad kassid aru saavat, kui teisel kassil on valus – nad näivad olevat murelikud või masenduses. Samas on kasse, kes tunduvad haigete kaaslaste suhtes ükskõiksed olevat. Kummalgi puhul pole meil hetkel mingeid tõendeid selle kohta, et kassid tajuvad, kas teine kass on surmavalt haige.

Märgid, mis näitavad, et kass leinab teise kassi surma.
Teise kassi surma järel võid märgata, et su kass käitub mõnel järgmistest viisidest:

  • Loidus – nad võivad olla masenduses, väsinud ega tunne soovi liikuda.
  • Häälitsemine – kassid ei nuta nagu inimesed teevad, kuid nad võivad rohkem häälitseda.
  • Söögiisu vähenemine – nagu inimestel, ei pruugi kassidel olla motivatsiooni leina ajal süüa.
  • Üksindus – su kass võib end rohkem kui tavaliselt ära peita.
  • Muutused liivakasti kasutamises – võid märgata harilikust erinevaid harjumusi. (Need võivad olla osaliselt seotud leinast tingitud toitumisharjumuste muutustega).


Lein avaldub kõigil kassidel erinevalt, seega võivad sinu kassil need sümptomid esineda,
või ka mitte.

Kuidas leinavat kassi aidata?

Leinava kassi aitamine on mõnevõrra sarnane leinavate inimeste aitamisele:

  • Jälgi oma kassi rutiini ja helista loomaarstile, kui su lemmiku toitumis- või liivakasti harjumused on ka pärast 1-2 päevast leinamist endiselt drastiliselt erinevad.
  • Ole temaga veelgi armastavam ja hellitavam.
  • Räägi temaga rohkem, isegi lihtsalt jutustades asjadest, mida parasjagu teed. Täiendav tähelepanu võib olla lohutav.
  • Lase tal mängida rohkemate mänguasjadega vaimse stimuleerimise soodustamiseks. (Kuid ära üllatu, kui tal pole veel mängimiseks energiat.
  • Ära kiirusta kaotatud lemmiklooma asendamisega. Anna endale ja oma kassile piisavalt aega kaotusest taastumiseks ja too perre uus neljajalgne alles siis, kui kõik pereliikmed selleks valmis on.
  • Pea meeles, et kõik leinavad omaenda kiirusega, sealhulgas ka kassid. Ole kannatlik ja anna oma lemmikloomale aega.


Mida teha, kui kassi õde või vend sureb?

Kui kassi õde või vend sureb, käitu samamoodi nagu leinava kassi puhul ikka. Siiski tasub meeles pidada, et kass võib tunda oma pesakonnakaaslase või lähedase sõbra puhul suuremat kaotusvalu kui kassi puhul, kellega ta nii lähedane ei olnud. Terve elu koos elanud lemmikloomad veedavad koos palju aega ja kasvavad sageli kokku, mistõttu on parima sõbra kaotamisel kogetud valu vältimatu. Olema oma lemmikloomaga hell ja armastav. Ole tähelepanelik ning anna talle leinamiseks palju aega.

Kas kassid tõesti tajuvad, kui teine kass sureb?

Mingis mõttes küll. Me ei tea, kas nad mõistavad tegelikult surma ennast. Mõned kassid muutuvad häälekamaks ja kõnnivaid ringi, kutsudes näugudes oma kadunud sõpra. See käitumine viitab, et kassi arvates on ta kaaslane on ikka veel kusagil siinses maailmas.

Osad inimesed on tundnud huvi, kas nad peaksid näitama surnud kassi keha elusale kassile, et aidata tal mõista. Pole kindel, kui tõhus see on. Mõned on teatanud, et nende kass lõpetas surnud kassi otsimise pärast ta surnukeha nägemist. Kuna kassid on kiskjad, võivad nad mõista, et surnud ei saa ellu ärgata, aga me ei tea seda kindlalt. Mõned eksperdid usuvad, et surma mõistet lihtsalt ei eksisteeri kassi jaoks ja seega oleks see tegu mõttetu.

Kas kassid mõistavad surma ennast, on vaieldav. Kuid me teame, et nad tunnevad kaotust, kui kass või muu pereliige on pikemat aega ära olnud. Nagu inimesed, leinavad ka kassid ja see võib avalduda mitmel erineval viisil. Kui su kass leinab, hoia tal silm peal, ole temaga väga armastav ja eelkõige kannatlik.

Allikas: cuteness.com