Tallinnas ja Harjumaal on linna poolt rahastatud Loomade Hoiupaik, kes püüab hulkuvaid lemmikloomi – tihtilugu roheasulatest niinimetatud vabakäigukasse  – väga usinasti. Viimaste aastate statistika näitab, et hoiupaika sattunud kassidest üle 80% aga hukatakse. 

Õues käiva kassi puhul tuleks arvesse võtta ka teisi ohte peale loomapüüdjate - sõiduteesid, naabrite suhtumist ja üldist olukorda. 

Meie poole pöördub kassisooviga palju inimesi, seal hulgas ka maapiirkondest ja asulatest. Kahjuks on väga paljud kassisoovijad sellised, kes teatavad südamerahuga, et nende eelmine kass jäi kas noorelt auto alla või viisid rebased ta otse koduhoovilt minema. 

On loomulik, et soovime juba kord tänavale jäetud looma elus selliseid ohte vältida ja seepärast proovimegi panna igale perele südamele, et looma tuleb suhtuda vastutustundlikult.

Koeri tavaliselt ju üksipäini uitama ei lasta – ning kass ei ole kuskilt otsast targem ega kodu ligi hoidvam loom.

Inimeste suhtumine looma elu väärtusesse on see, mille muutmine on üks kõikide vabatahtlike loomaorganisatsioonide põhieesmärke kogu Euroopas ja Kasside Turvakodu lähtub selles valdkonnas teiste riikide eeskujust.

Praeguses Eestis on kastreerimata, steriliseerimata ja hooldamata vabakäigu kodukasse palju ja see on asi, mille vastu aitab ainult inimeste teavitamine tänapäevasematest loomapidamismeetoditest ja -võimalustest. 

Kassid saavad suurepäraselt hakkama ka tubastes tingimustes! Kasside Turvakodu pika tegevusaja jooksul oleme kokku puutunud ehk paari üksiku kassiga, kelle puhul on aru saada, et ta tõesti vajab õues käimist. Suuremal osal meie hoolealustest on ju õues olemise “maitse suus”. 

Lisaks müüakse loomapoodides spetsiaalseid jalutustrakse, mis maksavad mõned eurod, kuid hoiavad Sinu lemmiku turvaliselt Sinu lähedal.
 Traksidega harjutamine võtab mõnel kassil natuke rohkem aega kui teisel, kõik sõltub kassist. 

Alustama peaks tubastes tingimustes ja turvalises keskkonnas - panna paar korda päevas kassile traksid selga ja lasta tal veerand tundi nendega toas ringi käia. Peale nädalakest harjutamist võib võtta ette lühikesed visiidid õue. Aga ikka rahulikus piirkonnas – sisehoovis, kaugemal autoteedest, suurtest koertest või asjadest, mis võiks kassi hirmutada.


Mõni kass ei hakka kunagi õueskäike nautima, mõnele pakuvad need mõnusat vaheldust – kõik sõltub kassi iseloomust.
 Mõtle selle peale, et kui hommikul ukse avad ja oma lemmiku vabalt välja lased, võib see jääda viimaseks korraks, mil oma armast pereliiget näed. Kas oled selleks valmis?

Lisaks uuri ka enda omavalitsuse reegleid loomapidamise kohta! Need eeskirjad annavad täpsemad juhised, kuidas Sinu elukohas loomapidamine reguleeritud on.