Kui enamik inimesi arvab, et võttes endale uue kassi, saavad nad esmapilgust endale meeldiva, sotsiaalse ja lõbusa kaaslase, siis uue kassiga see alati nii kergelt ei lähe. Kass kipub olema isepäine loom, kes on nõus inimese tähelepanu ja hellusega vaid siis, kui ta ise seda tahab. Uude koju jõudes võib kassipoeg olla algul tagasihoidlik ning uue olukorraga kohanemine võtab tal aega.

Kasse on erinevaid, mõni kass on väga suhtlusaldis ning pailembeline loom, teine hoiab jällegi pigem inimestest eemale, peesitab aknalaual ja elab omaette.

Üldjuhul on kassid uue olukorraga harjudes siiski suhtlusaldid ja tulevad varem või hiljem inimese tähelepanu otsima. Kui tegu on võõra kassi või sõbra kassiga, siis võtab neil uue olukorraga harjumine aega ja kui nad esmapilgul uksele vastu ei torma, siis õhtu arenedes tulevad nad sageli külalisi uudistama. Kuigi sellistel puhkudel tuleb kannatust varuda, on siin välja toodud mõned nipid, mis seda olukorda kiirendada võivad.

Kass peab end turvaliselt tundma

Olenemata sellest, et see on vastumeelne ja raske, tuleb kassile harjumiseks aega anda. See kehtib igas olukorras. Kui sa võtad uue kassipoja või hoolitsed oma sõbra kassi eest, siis anna kassile uue olukorraga harjumiseks aega. Ära utsita teda tagant ja lase tal ise sind uudistama tulla siis, kui ta selleks valmis on. Nii tunneb kass end turvaliselt ja teab, et ta saab igal võimalusel taganeda, kui ta ohtu tunnetab.

Kui sinu kodus on ruumi, siis aseta kõik kassile eluks vajalikud asjad tuppa, kus oleks vaikne ja rahulik ning kuhu kass segamatult varjuda saaks nii, et keegi teda ei sega. See tagab talle turvalise seljataguse ja kass harjub kiiremini. Kui sul on teisi lemmikloomi, siis veendu, et ka nemad ei saaks kassi sinna tülitama ega segama minna.

Kui sul ei ole võimalik kassile eraldi tuba võimaldada, sea üles väikene ala, kus kass turvaliselt esimese päeva veeta saab. Ta harjub uue olukorraga ja jälgib kodus toimuvat oma turvapaigast. Käi teda aeg-ajalt vaatamas, kuidas ta end tunneb. Kui kass ei poe enam peitu ja tahab juba tutvust teha, siis oled jõudnud järgmise sammuni.

Anna talle aega ja ruumi

Järgmisel päeval või siis, kui ta end juba turvaliselt ja kodusemalt tunneb, võimalda tal uues kohas ringi uudistada ja olukorraga tutvust teha. Jäta ligipääs oma turvapaika kassile alati avatuks ja lase tal sinna varjuda, kui ta seda soovib. See annab kassile turvatunde ja enesekindluse, sest ta teab, et tema seljatagune on kaetud.

See on üks usaldusväärse suhte alustalasid. Sa ei taha, et kass tunneks end ülekoormatuna, ebakindlalt või stressis. Olenemata sellest, et sina tahaksid oma uue pereliikmega suhelda, pead austama ka kassi soove, nii et pane tähele, kas ka kass seda soovib. Kui kass on veel ebakindel, siis anna talle aega. Las tema olla esimene, kes kontakti otsima tuleb. Kuna kass on väikene, siis tunneb ta end turvalisemalt, kui laskud tema tasemele. Näiteks telerit vaadates proovi istuda maas, ole rahulik ja süvene telesaatesse. Kui sa püsid rahuliku ja liikumatuna, tuleb kass sind varem või hiljem uudistama. Ära pööra talle tähelepanu ja anna talle võimalus sind nuusutada. Ära sunni ennast kassile peale, mida paremini sa end tagasi hoida suudad, seda kiiremini õpib kass sind usaldama.

Mängi kassiga

Kohe, kui sulle tundub, et kass tunneb end mugavalt, võid hakata temaga tasapisi suhtlema ja mängima. See on üks parimaid viise, kuidas oma uue neljajalgse sõbraga sõbralikku ja usaldusväärset suhet luua ja olemasolevat tugevdada. Leia, millised on need mänguasjad, mis sinu kassile kõige rohkem meeldivad ja mängi neid lelusid kasutades kassiga mitu korda päevas. Mängi pigem sageli ja lühidalt, kui üks kord ja pikalt. Nii säilib kassil sinu vastu huvi. Läbi mängu ja positiivse suhtluse hakkab lemmik sind tasapisi lõbu, rõõmu ja põnevusega seostama.

Suhtle kassiga ja pööra talle tähelepanu

Kohe, kui kass sinu puudutusega harjub ning seda tahab, siis paku talle seda. Paita ja silita oma kassi. Tee seda läbi aeglaste liigutuste ja rahulikult. Üksteise ja oma välimuse eest hoolitsemine on kaslaste seas üheks olulisemaks suhtlusviisiks ning oma lemmikut paitades või silitades jäljendad sa oma käega midagi sarnast. See tekitab kassis turvatunnet ja rahulolu ning loob teie vahele usaldusväärse sideme.

Samal ajal, kui sa kassi paitad, võid ka rahulikul ja õrnal toonil temaga rääkida. Sõnadel on väga rahustav toime. Kui kass nurruma hakkab, on see märgiks, et ta tunneb end sinuga hästi ja kindlalt.

Magamistingimused

Kui oled otsustanud oma perre kass võtta, pead enne kassi koju toomist välja mõtlema, kas oled nõus oma lemmikuga ka voodit jagama või mitte. Olenemata sellest, et kassiga voodi jagamine võib vahel olla tüütu ja ebamugav, siis on magamine üheks heaks viisiks, mille abil kassiga usaldusväärset suhet üles ehitada ja seda hoida.

Ära sunni kassi sinu lähedal või kaisus magama, kuid ära üllatu, kui keset ööd üles ärgates karvakera oma lähedalt voodist leiad. Kui kass on veel pisikene kassipoeg, siis võib ta voodisse saamisel ja sealt alla hüppamisel sinu abi vajada.

Toit ja maiuspalad

Üks viis, kuidas oma kassiga sidet luua on läbi toidu ja maiuspalade. Vali välja kindel kellaaeg, mil talle süüa pakud ja õigepea õpib kass selle ära. Söögi ajal võid kassi paitada ja temaga õrnalt rääkida, see tugevdab teievahelist sidet ja loob usaldust. Paljud kassid hakkavad selle peale ka nurruma.

Allikas: petful.com