Kallistamine

See, et mõned koerad ei page kallistava inimese eest paneb inimesed uskuma, et selline teguviis on koerale meeltmööda. Talumine ei ole siiski nautimine. Paljudel fotodel, mis kujutavad koera ja inimest, kes on koera parasjagu oma embusesse haaranud, on näha, et koer on stressis.

Stressi ilmnemise märkideks võib olla lõõtsutamine poolavatud suuga, huulte limpsimine või siis silmavalgete näitamine ja keha kallutamine kallistajast vastupidises suunas.

Koera personaalsesse ruumi tungimine. Koerale peale kummardamine


Koertele ei meeldi, kui keegi neile peale kummardab. Nad tunnevad end ebamugavalt. Mõtle, kuidas sina end maas kükitades tunneks, kui keegi võõras sulle hoogsalt peale kummardaks.

Koera tervitades lasku tema tasandile ja tee seda rahulikult. Väldi ülevoolavaid emotsioone. Parim, mis sa võõra koera heaks teha saad on tema ignoreerimine. Anna talle aega olukorraga harjuda ja ise sinu juurde uudistama tulla. Nii võidad tema usalduse. Väldi äkilisi liigutusi.

Jalutuskäikude ajal koera enesele väga lähedal hoidmine


Koer avastab maailma peamiselt läbi lõhnade. Kui sa oled võtnud selle aja, et oma neljajalgne jalutama viia, siis pühenda see aeg temale maksimaalselt. Lase tal tutvuda uute lõhnadega, avastada loodust ja nautida õues viibimist. Loodus on koerale loomulik keskkond ja õues koos oma pereliikmega jalutamine on tema jaoks päeva parim osa. Varu koeraga õue minekuks alati piisavalt aega, et sa ei pea närvitsema ega kuhugi kiirustama. Su koer väärib seda ja on väga tänulik.

Rutiini ja reeglite puudumine

Sinu koer ei pruugi seda küll välja näidata, aga ta vajab reegleid. Reeglid õpetavad talle, kust jooksevad piirid ja mis on lubatud käitumine. See tagab koera jaoks rahuliku ja tasakaaluka keskkonna. Ta teab oma kohta peres, austab oma pereliikmeid ja käitub sellele vastavalt.

Rutiini puudumine tekitab temas stressi, sest ta ei saa aru, mis on lubatud ja mis mitte. Rutiini puududes ei oska ka koer sinult ebakindlas olukorras tuge otsida, mistõttu võtab ta juhtpositsiooni enda peale ning hakkab hoopis sind kaitsma. Sellega kaasneb sageli aga palju käitumisprobleeme.

Kellelegi ei meeldi ärritumine ja hääle tõstmine. Sama kehtib ka koerte puhul. Koerad ei pruugi küll meie sõnadest aru saada, aga emotsioonidest saavad nad hästi aru. Kui sul on tundlik koer, siis tead, et karjumine võib teda hoopiski veel rohkem ärritada ning endast välja viia, mille tagajärjel ta sind aina enam kartma hakkab ja käitumismustrid, mis sulle ei meeldi, süvenevad. Seda ei soovi me ju keegi.

Koera riietamine

On tõuge, kes talvekülmadega riideid vajavad , kuid üldiselt ei pea koer neist lugu. See on vaid inimese meelelahutus, kuid koer on loom ja tunneb end kõige paremini ilma riieteta. Austa oma koera.

Väga tugevad lõhnad ja aroomid

Koera haistmismeel on tema parimaks viisiks keskkonnast infot hankida, see tähendab ka seda, et tema nina on igasugustele kemikaalidele ülitundlik.

Koera ignoreerimine või eraldamine

Koer on sotsiaalne loom, kes vajab lähedust. Koer tunneb end hästi olles oma pere keskel ja võttes pere tegevustest osa. Pikaks ajaks koera eraldamine aedikusse, ketti või teise tuppa ei mõju talle hästi. Kui on vaja koera eraldada, et vältida ebamugavusi, siis proovi teha seda nii, et koer saaks melust siiski osa. Eralda ta näiteks väravaga teise tuppa, see võimaldab tal tegevusi pealt nähha tundes end siiski kindlalt ja turvaliselt.

Vägisi koera ebamugavasse olukorda sundima

Kui su koer tunneb end mingis olukorras ebamugavalt või tunneb end uue asja suhtes ebakindlalt, siis tule talle vastu ja tutvusta seda olukorda talle rahulikult ning lase tal ära harjuda. Nii jääb koerale sellest positiivne elamus.

Ärritunud või halvas meeleolus olles koeraga tegelemine

See on loomulik, et elus on nii häid kui ka halbu aegu, kuid tänu tugevale sidemele oma lemmikloomaga, tunnetab koer kohe, kui tema omanik on kurb või ärritunud. Kui sa tunned, et oled väga väsinud või pahas tujus, siis võta rahulikult ja jäta pigem koeraga trenni või jalutama minemata. Ärritunud meeleolus ja väsinuna ei tule teil toredast ajaveetmisest midagi välja ja koerale kui ka sulle jääb olukorrast negatiivne mälupilt.

Allikas: dogs.about.com