Hea uudis on loomulikult see, et kõike saab muuta ja mitte kunagi ei ole liiga hilja nende muutuste tegemiseks. Petmd on küsinud mitmete veterinaaride arvamust kohtadest, mil moel võime me tahtmata oma lemmiku eluiga vähendada.

Väldi koera ülekaalulisust

Ülekaal vähendab märgatavalt koera eluiga ja elukvaliteeti ja risk eluohtlike haiguste tekkele suureneb. Ülekaal ei lase koeral elada täisväärtuslikku elu. On koeri, kes lõpetavad söömise, kui neil saab kõht täis, kuid paljud koerad on need, kes võivad end ka "lõhki" süüa. Tuleb aru saada sellest, et söömine on meie lemmikul instiktiivne käitumine ning omaniku töö on anda koerale süüa vaid täpselt nii palju, kui ta seda vajab.

Puhasta regulaarselt koera hambaid

Igemepõletik on koerte seas sage probleem. Suus kogunenud bakterid võivad viia erinevate tõsiste terviseprobleemideni. Veterinaar Dr. Jeff Werber soovitab hambaharja järele haarata ja koera hambaid puhastada nii tihti kui võimalik.

Regulaarsed arstivisiidid

Kindlasti on väga tüütu ettevõtmine koer regulaarselt arsti juurde viia, kuid see võib päästa tema elu. Üks või kaks korda aastas regulaarne visiit arsti juurde aitab märgata looma juures midagi ebatavalist enne, kui on juba liiga hilja. Isegi, kui koer käitub oma igapäevaelus täiesti normaalselt, siis võib midagi tema organismis juba pesitseda.

Piisav füüsiline tegevus

Pixabay.com

See, et sinu koer esmaspäeval end teise koeraga aias hingetuks möllas, ei tähenda seda, et võid järgmise jalutuskäiguga rahumeeli neljapäevani oodata. Veterinaari Dr. Kim Smythi sõnul on igapäevane liikumine väga olulisel kohal. See mitte ainult ei aita koera kehakaalu kontrolli all hoida, vaid mõjub ka vaimsele tervisele hästi. Liikumine annab koerale võimaluse vabaneda liigsest energiast, mis omakorda hoiab eemale ka käitumisprobleemid. Boonusena on koer kodus rahulik diivanikaunistus ja hoiab ka pahandustest eemale.

Vädi passiivset suitsetamist

Nagu ka inimesed, ei ole koerte kopsud võimelised taluma suitsust keskkonda päev läbi. See põhjustab raskeid haiguseid.

Anna oma lemmikule regulaarselt ussi- ja kirburohtu

Seda on sama oluline meeles pidada kui vaktsineerimiskuupäevi. On loomulik, et meie kiire elutempo juures sellised detailid meeles ei püsi, kuid kui sa need kalendrisse regulaarselt ära märgid, siis tuletavad need õigel ajal end ise sulle meelde.

Kuuma ilmaga jäta pikemad jalutuskäigud vahele ja ära koorma oma lemmikut

Väikeste ja lühikese, tömbi koonuga koeratõugude treenimisse peab suhtuma ettevaatlikkusega. Näiteks inglise buldog, prantsuse buldog, pekingi paleekoer või mops on tõud, kellele on kuuma ilmaga suur füüsiline koormus eluohtlik.

Ära anna koerale toiduülejääke

Paljud toidud, mida meie sööme on väga kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega. Samuti on osad meie laual olevatest toiduainetest koertele eluohtlikud.

Ära lase koera järelvalveta õue

Pixabay.com

Linnakeskkonnas on koera jaoks palju ärriteid ning lahtine koer tänavatel põhjustab pingeid nii kaaskodanikele kui ka autojuhtidele. Isegi, kui sinu koer on kuulekas ja püsib sinu juures, ei tea sa kunagi, mida võib vastutulev inimene sinu koerale teha. Samuti võib mingi ebatavaline asi koera järsult ehmatada. Ohtlikke olukordade vältimiseks jaluta linnas koeraga rihmas. Koera heaolutagamiseks on olulisel kohal on kindlasti ka ilma rihmata liikumine, kuid selleks vali sobiv ja tuttav koht.

Sotsialiseeri koera

Pixabay.com

Sotsialiseerimata koer ei ole tänapäeva ühiskonnas võimeline elama elu täiel rinnal, räägib dr. Werber. Väga sageli muutuvad nad närviliseks ja ebakindlaks. Nad ei ole võimelised nautima elu nii, nagu teeb seda sotsialiseeritud koer, kes tunneb end erinevates olukordades mugavalt. Sotsialiseerimata koer võib elada depressioonis.

Allikas: petmd.com