Otsa jõllitamine

Koera jaoks tähendab pikalt otsa vaatamine väljakutset. Jälgi oma koera, kui ta näiteks oravat jahib. Selles, kuidas ta pilguga looma fikseerib, ei ole sõbralik huvi. Kuigi ilmselt ei ärritu sinu koer selle peale, kui sa talle silma vaatad. Võõrad koerad aga võivad seda tõlgendada kui väljakutset. Ära kunagi vaata otse silma sisse koerale, kes tundub ärritunud või agressiivne!

Liigsed kallistused

Sinu koer ilmselt ei pahanda, kui sa teda sageli kallistad, aga paljudele koertele võõraste inimeste kallistused ei meeldi. Kui koer paneb oma käpad või keha teise koera peale, siis on see tavaliselt katse ülemvõimu või kontrolli haarata. Nii et kui sinu koer just pikisilmi ei naudi kallistusi, räägi sõpradele ja tuttavatele, et kallistamise asemel on parem teda hoopis sügada.

Pixabay.com

Karjumine

Karjumine võrdub koerale vihase haukumisega, mis tema keeles tähendab, et tal on jama kaelas. Selline koolitamise tehnika ei mõju loomale hästi, sest see hirmutab ja ajab segadusse. Karjumise asemel tuleks jääda rahulikuks ja pöörata tähelepanu kasutatavale hääletoonile. Sügav toon tähendab, et soovid tähelepanu, samas kerge toon tähendab, et loom oli tubli. Muutes hääletämbrit, saad oma koera tähelepanu ilma teda hirmutamata.

Narrimine

Sööginõu liigutamine sel ajal kui loom sööb, lelu mitte kätteandmise mäng või isegi lõputu mööda seina lastav laserkiir võib looma hulluks ajada. Ole kindel, et premeerid oma koera kiiresti pärast seda, kui ta täidab käsu kuulekalt ja õigesti.

Liiga kauaks üksinda jätmine

Koerad on sotsiaalsed loomad ja sina koos pereliikmetega moodustad tema karja. Koertel, kes on igapäevaselt üksi kodus kümme tundi või rohkem, tekivad käitumisprobleemid ning võivad tekkida ka psühholoogilised probleemid.

Sinu koer on sinu pereliige ja sul tuleb temaga veeta aega. Kui sa oled igapäevaselt tööl, siis võiksid paluda mõnda sõpra või tuttavat, et ta loomakese vahepeal jalutama viiks. Kui see tõesti pole võimalik, tuleks töölt naastes veeta lemmikuga rohkem aega. Näiteks teha üks pikk jalutuskäik, koerapargi külastus või mis iganes, mis lemmiku õnnelikuks teeb. Kui oled ise kodus, lase koeral enda lähedal olla. Koosolemised on sinu koera heaolu jaoks väga olulised. Leia tema jaoks see aeg.

Ülerahvastatud koertepargid

Paljud koerad ärrituvad või muutuvad kaitsvaks kui pargis on liiga palju võõraid koeri. Kujuta ette olukorda, kus sisened lifti, aga ees on juba 20 klouni. Sama tunneb sinu koer, kui peab koertepargis kümnete teiste koertega koos olema. Kui sinu koer on seltskondlik, peaks saama hakkama kuue või seitsme teise koeraga tingimusel, et ruum on piisavalt suur ja koerad viisakad. Mõistlik koerte arv on umbes üks koer 150 ruutmeetri kohta. Kui koer on häbelik, peaks teda sotsialiseerima koos nende koertega, kes talle juba veidigi tuttavad on.

Katkestatud uinak

Isegi kõige toredamad koerad vihkavad äkilist äratust. Eriti vanemad koerad, kes kipuvad olema sügavama unega ja kelle kuulmine on vähenenud. Seetõttu ei pruugi nad aru saada, kui keegi neile läheneb. Järsu ja ootamatu äratuse tagajärjeks on ehmatus. Lase oma koeral ärgata loomulikult, ilma teda järsult puudutamata või külje alla hiilimata.

Pixabay.com

Võõrad koerad

Koera loomulik instinkt on kaitsta oma kodu. On koeraomanikke, kes seda ei mõista ja arvavad, et koerad instinktiivselt armastavad oma kodus näha liigikaaslasi ja lasevad sõpradel oma koertega külla tulla. Selline teguviis võib häirida ka kõige taltsamatki koera. Esimene kohtumine uue koeraga võiks toimuda jalutuskäigu ajal. Alles peale seda võid teise koera rihmastatult oma koju lubada. Koertel võiks lasta teha mõned trikid ja neid seejärel maiusega premeerida. Nii on tutvumine lihtsam.

Rutiini puudumine

Koerad sõltuvad rutiinist. Söötmine, jalutuskäigud, mänguaeg - sinu koer ootab neid iga päev ja teab kellaajaliselt, millal midagi toimub. Kui sa juhuslikult muudad tema õhtusöögiaega või viid ta välja hiljem kui tavaliselt, siis võib koeral tekkida stress ja see omakorda põhjustab käitumisprobleeme. Isegi puhkepäevadel ära maga liiga kaua ja alati võta aega, et loomaga jalutada igal hommikul enne tööle minekut.

Liiga pingul rihm

Jalutuskäigu ajal ei tohiks rihm olla pingul. Paljud koerad aga jalutaks rihma otsas hoopis inimest, mitte vastupidi. Pingul rihm või rakmed võivad põhjustada koerale terviseprobleeme. Samuti tekitab see pingeid kehas.
Õpeta koera lõdva rihma otsas jalutama. Varieeri suunda ja kiirust. Niipea, kui sinu koer kaotab fookuse, siis tuleb teha kannapöörde ja jalutada teises suunas, hoides rihma nii lõdvalt kui võimalik. Kui koer vastab suuna ja kiiruse muutustele, tuleks teda maiusega premeerida.

Otsutamatus

Otsusta juba ära! Kui sa näiteks tunned heameelt, kui koju naastes koer sind hüpates tervitama tuleb, aga karistad teda siis, kui ta näiteks sõprade-sugulaste peale hüppab, ajab see koera segadusse. Segaduse vältimiseks otsustada täpselt, mida sa ei taha, et koer teeks. Kui hüpped ei ole lubatud, siis ei tohi neid kunagi lubada. Ole võimalikult ühtselt mõistetav.

Vale tervitamine

Kas sa tervitad või ründad? Enamik inimesi ei tea, kuidas õigesti uut koera tervitada. Nad küürutavad, jõllitavad otsa, venitavad oma käe välja ja räägivad veidralt nagu lapsega. See on koerale kas ebameeldiv või hirmutav. Esiteks, kui inimene end küüru tõmbab, jäljendab ta sellega kiskja rünnakupoosi. Samuti ei maksa koerale läheneda väljasirutatud käega. Parim viis tervitada võõrast koera on seda üldse mitte teha. Selle asemel tervita parem koera omanikku ning ignoreeri koera. Samal ajal saab koer sind nuusutada, tal on piisavalt aega kohenda ja mõista, et omanik tunneb sind ja sa pole ohtlik. Oota, kui koera omanik ütleb, et kõik on korras ja annab loa paitamiseks.

Allikas: Modern Dog magazine