Üldiselt kaevavad koerad sellepärast, et matta midagi neile väärtuslikku või varem maha maetud asi üles otsida. Olgu otsitavateks-maetavateks siis närimiskondid, lemmikmänguasjad või midagi muud.

Vahel kaevavad nad, sest tunnevad mulla seest põnevat lõhna. Mõned koerad kaevuvad maasse aga seetõttu, et üritavad põgeneda või väljendavad sel moel oma ärevust.

Looduses on selline käitumine täiesti aktsepteeritav ja isegi soovitav, kuid aias, kus laiub kaunis muru ja veelgi kaunimad lillepeenrad, ei ole kaevamine ega augud, millesse inimesed jalgupidi sisse astuda ja ennast vigastada võivad, sugugi teretulnud.

Mida teha, kui su koer armastab kaevata?

Jagame mõne nipi, mis selle ebasoovitava käitumise välja juurida aitavad.

1. Hoia koeral silma peal. Anna endast kõik, et jälgida koera iga kord, kui ta aeda läheb. Ja tee seda seni, kuni ta kaevamisest loobub. Kohe, kui märkad, et koer kaevama hakkab, sega teda valju heliga, näiteks käte plaksutamise või vilistamisega. Mõned kasutavad kõristeid, mida saab tühjadest plekkpurkidest ka ise valmistada. Oluline on see, et heli koera keskendumist segaks. See ei tohiks teda hirmutada. Oluline on see, et heli peaks koera tähelepanu köitma.

Kui oled koera tähelepanu endale tõmmanud, saad ta mõne soovituma tegevuse juurde juhatada. Eesmärgiks on kaevamisele vahele segamine ning koera suunamine hoopis teise tegevuse juurde. Midagi muud, mis on tore ja põnev. Heaks tähelepanu kõrvalejuhtijaks on maapinnale puistatud maiused, mille leidmiseks koer peab kasutama nii nina kui silmi. Kui ta selles mängus osavamaks muutub, võid maiuseid laiemale maa-alale puistata. Siis kulub tal nende otsimiseks rohkem aega ning kaevamise soov läheb loodetavasti meelest.

2. Tõrju. Mõnikord on väga raske koera jaoks instiktiivset käitumisviisi välja juurida. Sestap võib pikemas perspektiivis olla kergem näidata talle ära ala, kus tohib kaevata. Võid selle aias selgelt ära märgistada näiteks madalate taimepiirete või aiakesega, mida müüakse ehitus- ja majapidamistarvete kauplustes, või lipukestega. Võid alale kokku kuhjata just sellist kraami, milles su koerale kaevata meeldib – näiteks liiva. Märgista ala ja mata sinna mõned mänguasjad. Mine koeraga õue ja julgusta teda just seal kaevama. Millal iganes koer kusagil mujal kaevata püüab, sega teda selles tegevuses kohe ja suuna ta märgistatud alale. Kui ta leiab mõne sinu poolt maha maetud mänguasja, kiida ohtralt. Tee koerale täiesti selgeks, et kiita saab ta kaevamise eest ainult siis, kui teeb seda märgistatud alal.

3. Käsklus „Jäta!“. Koerale käskluse „Jäta!“ selgeks õpetamine on kasulik paljudel puhkudel. Kui käsklus on antud, peaks koer poolelioleva tegevuse koheselt katkestama ja sinu poole pöörduma. Kasuta õpetamisel kiitmist esmalt selle eest, kui ta tegevuse katkestab, seejärel siis, kui eemale pöördub ning lõpus siis, kui loom asjast-tegevusest, mida ta sinu käsul vältima peab, eemale jalutab.

4. Juhi tähelepanu kõrvale. Söögikorra serveerimine mängupallides hoiab koera tegevuses pea igal pool. Aukudega toidupallid julgustavad teda veeretamiseks ja toidu kättesaamiseks käppi kasutama. Ta ei pruugi käppasid kasutada küll samamoodi nagu kaevamisel, kuid toidu kättesaamiseks vaeva nägemine pakub piisavalt vaimset ja füüsilist stimulatsiooni, kui kaevamise põhjuseks on igavus või liigne energia.

Olenemata meetodist, mille kasuks otsustad, pead sa siiski koera jälgima seni, kuni ta on lõplikult aias kaevamisest loobunud või teeb seda ainult märgistatud alal. Treening peab olema järjepidev. Kui tundub, et koer on uutest reeglitest aru saanud, võid enda ja koera vahelist vahemaad tasapisi suurendama hakata.

Mõned koerad vajavad aias kaevamise vältimiseks aga alatist järelevalvet. Üksi jäetuna sukelduvad need mudalembesed kutsud kohe taas kaevama seal, kus iganes neile pähe tuleb. See põhjustab sulle kindlasti meelehärmi, kuid koera peale karjuda ja teda hirmutada sa ei taha ja see põhjustab vaid stressi. Karjumine võib tekitada uusi probleeme või tekitab olukorra, kus koer sinu silma all olles ei kaeva, aga ta otsib koha ja aja, mil sind aias pole ja kaevab ikkagi. Hoia siiski meeles, et kaevamine on koera jaoks loomulik tegevus.

Kui kaevamine on põhjustatud ärevusest pärast kõikide ülaltoodud meetodite proovimist endiselt probleeme põhjustab, peaksid loomaarsti või professionaalse koeratreeneriga rääkima ning käitumiseksperdi abi otsima.

Allikas: vetstreet.com