Pittsburghi ülikooli lastehaigla osakonna juhi Christine Vitale sõnul on koerad peres just nagu inimesed. “Samas tuleb meeles pidada, et nad on ikkagi loomad, kel on oma instinktid.”

Elukutseline koeratreener ning koerte ja laste konsultant Penny Layne ütleb, et koera ettevalmistamine peaks algama soovitavalt kuid, mitte päevi või nädalaid enne beebi kojutoomist. Heade kavatsustega, kuid piisava ettevalmistuseta vanemad võivad teha oma laste ja koerte puhul teatud vigu.

Mida vältida?

Ära sunni suhtlemist peale.

"Me ei taha, et inimesed võtaksid lapse ja suruksid teda koerale peale," ütleb Layne. "Kui koer tagasi tõmbub, näitab ta sellega, et tal on ebamugav. " Selle asemel kutsu koera last üle vaatama ja teda nuusutama, aga ta peaks tegema seda oma tingimustel. "Me ei vii kunagi last koera juurde," ütleb Layne. "Las koer teeb ise oma valiku."

Samuti ära luba oma marakratil ise koerale läheneda, siis kui laps on kasvanud suuremaks ja hakkab juba rohkem ringi liikuma. "Tahame oma lastele varakult õpetada, et kutsume alati koera enda juurde," ütleb Layne. "Me ei taha, et nad koera nurka suruksid, läheneksid magavale koerale või ajaksid ta lõksu."

Ära isoleeri koera, paku talle jätkuvalt turvalist varjupaika.

Hoolitse, et koeral oleks puur või eralda ta väravaga nii, et tal oleks mugav beebit ohutust kaugusest vaadata. “Eesmärk ei ole koeri pere tegevustest kõrvale jätta, vaid on oluline, et nad saaksid ohutult koos olla,” ütleb Layne. “Tahame, et nad oleksid uue pere ja lapsega seotud. Ära pane neid eraldi, suletud uste taha, kust nad üksteist ei näe.”

Ära säti beebit ja koera pildistamiseks kõrvuti.

See võib väga armas välja näha, kuid seades beebi kas koerale selga või tema vastu istuma, võib laps hammutuse ohvriks langeda. See on olukord, kus koer tunneb end äärmiselt ebamugavalt ja tajub, et tal ei ole piisavalt ruumi ning väljapääsu antud olukorrast.

"Selle asemel hoidku lapsevanem beebit süles, kusjuures koer istub kõrval, või istub vanem koera ja lapse vahel," ütleb Layne.

„Samuti on mõistlik vältida lähedast näost-näkku kontakti lapse ja koera vahel, kuna koerad võivad etteaimamatud olla,“ ütleb Vitale. Pikk silmkontakt teeb koera ebakindlaks ja paneb ta ebamugavasse olukorda. Ta tajub seda ähvardusena.

Ära lubage koera järelvalveta lastetuppa.

Koer peab teadma, et lastetuba on lapse territoorium. Vastasel juhul võib ta närida asju, ronida mähkmekasti või võrevoodisse. "Kui kavatsed lubada koeral lastetuppa siseneda, tee seda ainult siis, kui ise seal oled," annab Layne nõu. "Muul ajal hoia uks kinni."

Ära pahanda koeraga, kui ta uudishimulik on.

Loomulikult on koer uudishimulik - see väike ja uus kahejalgne olend on ju nii põnev. Lihtsalt tuleta koerale meelde, mida sa tahad, et ta teeks,” annab Layne nõu.

"Kui koer tuleb lähedale ja tahab beebit nuusutada, palu tal nuusutada," ütleb ta. "Me ei taha koerte peale karjuda üksnes sellepärast, et nad on uudishimulikud."

Vitale sõnul peaks enne seda, kui koer beebiga kohtub, teda tutvustama esemetega, millel on beebi lõhn – näiteks kreemide või mähkmetega. Teine moodus on tutvustada koera ka helidega, mis beebi teeb, näiteks panna mängima plaat beebi nutu või häältega, et koer nendega harjuks. Haiglast võib näiteks koju saata lapse ümber olnud teki, et koer saaks uue pereliikme lõhna varakult tundma õppida.

Ära tõlgenda kehakeelt ja kiindumust valesti.

Kui su koer lakub last, kael välja sirutatud, annab ta tegelikult märku, et tahab suuremat distantsi. Layne nimetab sellist poosi “ükskõikseks musiks”. "Mitte igasugune lakkumine pole musi," ütleb ta. Kui koer lapse peale uriseb ei tähenda see samuti tingimata agressiivsust. Mõtle koera urisemisest kui lapse nutust. Koer ütleb sellega: "Mul on ebamugav. Kas saaksid mind aidata?"

Me ei taha koera urisemist takistada, sest see on hoiatus, mis käib tavaliselt hammustamise ette. Kui võtad kehakeelest saadavaid stressisignaale kuulda, saad hammustamist vältida. Kui aga hakkad koera urisemise pärast karistama või keelama, siis teinekord ei pruugi ta enam hoiatussignaale anda, sest need on keelatud. Nii võib ta koheselt hammustada.

Vitale annab nõu, et ka lakkumist tuleks piirata või vältida. Ehkki see, kui koer hellalt last lakub, võib tunduda armsana, kannab koer sellega mikroobid ka lapsele. Arvestada tuleks beebide õrna immuunsüsteemiga.

Ära jäta beebit ja koera kunagi järelvalveta.

Isegi vaid 30 sekundiks vannituppa minek või telefonile vastamine võib beebit ohustada. Võta kas laps või koer endaga kaasa. Ka järelvalveta mäng väikelapse ja koera vahel on ohtlik. Lapsed võivad koera häirida ja teda ärritada, tõmmates koera sabast või kõrvadest või ronides talle selga ja nii et jää koeral muud üle kui ennast kaitsta. Kui laps roomama hakkab, ära lase tal läheneda koera toidule, mänguasjadele või maiustustele.

Nende piirangute järgimine aitab vältida koeral vastumeelsuse teket, et laps tema territooriumile tungib.

“Tahame, et lapsed austaksid koeri ja koerad lapsi," ütleb Layne. "Me ei taha, et laps võtaks koera asju ja satuks nii ohtlikku olukorda." Koeratoidul ja mänguasjadel võivad olla ka mikroobid, mis lapse tervisele halvasti mõjuvad.

Ära karista koera millegi beebiga seonduva eest.

“Selline karistus võib põhjustada konkurentsi, mille tagajärjel koer seostab uustulnukat millegi ebameeldivaga,” ütleb Vitale. Selle asemel treeni koera läbi positiivsete meetmete. Premeeri teda soovitud käitumise eest ja tee kõik endast olenev, et vältida igasugust halba käitumist. Kui korrarikkumine muutub korduvaks probleemiks, aruta seda oma loomaarsti või loomade käitumiseksperdiga.

Ja viimaseks - ära jäta oma “esimest” beebit unarusse.
See on väga oluline punkt ja sage probleemide allikas. Uuest inimlapsest saab loomulikult tähelepanu keskpunkt, kuid see võib jätta teistele pereliikmetele, sealhulgas koerale, tunde, et nad on kõrvale jäetud ja neid ei armastata.

Koer võib hakata seetõttu tähelepanu saamiseks halvasti käituma. Seega tee täiendavaid jõupingutusi, et leida oma koera jaoks armastust ja aega. Kui näiteks emal on koeraga eriti tihe kontakt, tuleks käia koeraga kahekesi jalutamas ja jätta selleks ajaks laps hoopis isa hoolde.

Allikas: petmd.com