Ära jäta koera üksipäini autosse

Isegi siis, kui ilm on suhteliselt jahe, võib auto kiiresti kasvuhooneks muutuda ning su koer võib üle kuumeneda ja tal hakkab paha. Kui see kestab liiga kaua, võib koer isegi surra. Ilmast või aastaajast sõltumatuna tõmbab üksi autos olev koer ka vargaid ligi. Koeri ei tohi kunagi üksinda valveta autosse jätta.

Ära sunni koera keti otsas elama

Jah, kõigil koertel peaks olema juurdepääs õuele. Jah, kui sul ei ole kinnist aeda, võid vahel tõesti koera mõneks ajaks rihmaga kuhugi kinnitada, kui ilm on ilus ja tal hoitakse silma peal. Kuid koeri ei tohi kunagi sundida elama oma elu keti otsas. Koerad vajavad inimestega suhtlemist, nad peavad tundma end osana perekonnast ja nad vajavad teatud vabadust. Jätta koer välja keti otsa ajal, mil ülejäänud pere siseruumides koos aega veedab, on lihtsalt julm.

Ära jäta koera hambaid hooletusse

Ameerika Veterinaarmeditsiini Seltsi (AVMA) president dr Ted Cohn on märkinud, et ehkki igapäevane hammaste harjamine on koertele ja kassidele soovitatav, järgib seda nõuannet vaid 2 protsenti koeraomanikest. Lisaks jääb tihtipeale ravimata 65 protsenti esimese astme periodontiiti ehk hamba juuretipupõletikku põdevatest koertest. Lase loomaarstil kontrollida oma koera hambaid vähemalt kord aastas ja võta oma lemmiku hammaste eest regulaarse hoolitsemise oma igapäevaseks harjumuseks. Laste hambahari sobib kõige paremini uustulnukatele ja väiksemate suudega koertele, samuti sõrmeotsa hambahari. Ära kunagi kasuta koera puhul inimese hambapastat. Miks? Sest koerad ei saa sülitada ja neelavad seetõttu palju pastat alla. Hambapastas leidub koostisosi, mis on koerale mürgised.

Ära löö koera

Füüsiliselt koera karistamine on vale. See rikub sinu suhted koeraga ega lase teda korralikult koolitada. Oma raamatus „Kas mina või koer“, kirjutab tuntud treener ja omaenda koerte käitumissaate autor Victoria Stilwell: „Koera lüües õpetad sa teda end kartma, purustad ta usalduse ja nõrgestad ta enesekindlust. Just ebakindlad koerad on need, kes kõige tõenäolisemalt võivad agressiivselt rünnata.“

Ära eelda, et su koeral puuduvad tunded

Koerad tunnevad – neil on tunded ja nad saavad emotsioonidest aru. Kõige uuemad teaduslikud uuringud näitavad, et koerad kogevad armastust nagu inimesed ja võivad lugeda inimeste näoilmetel põhinevaid emotsioone. Koertel on võime armastada, tunda, langeda masendusse või olla elevil. Koeraga pragamine või tema sihilik häirimine kahjustab koera ja sinu suhet temaga.

Ära jäta loomaarsti külastusi vahele

See võib tunduda loogilisena, aga on inimesi, kes arvavad, et suudavad oma koera
terviseprobleeme internet teel ise diagnoosida ega otsi veterinaari abi. Internetist täiendava teabe otsimisel on oma aeg ja koht, aga kui koer käitub ebaharilikult või tal on tervisemurele viitavaid sümptoome, on loomaarsti poole pöördumine äärmiselt oluline. Ära võta meditsiinilistes küsimustes kunagi vastutust endale.

Ära kasuta puuri valedel põhjustel

Erinevalt lastest ei mõju koerte peal see, kui nad järele mõtlema saata. Kui koer teeb pahandust, on ta puuri panek vale vastus. Puuri karistusvormina kasutades õpetad oma koerale, et turvapaiga asemel on see üks halb koht. Sa tahad, et puuris olek seostuks koeral positiivse kogemusega, nii et ära kasuta seda kunagi temaga riidlemiseks või tema karistamiseks.

Allikas: petmd.com