Nad peidavad enda jaoks väärtuslikke asju. Vaevalt, et keegi ihaldaks koera äranäritud lelu, sussitalda või maitsvat kõhrejuppi, kuid koertel lihtsalt on esivanematelt pärandunud instinkt tema jaoks kallid asjad maasse kaevata. Lihtsalt igaks juhuks, et olla kindel, et keegi neid tõesti ära ei võta.
Säilitada toidupalasid hilisemaks maiustamiseks. Metsikult elavad koerad ei tea iial, millal nad jälle süüa saavad, mistõttu toidu maa alla peitmise komme tagab ellujäämise. Koerte vabas looduses elavad sugulased peidavad alati peale edukat jahilkäiku osa saaki maasse. Kuid kui sinu koer toitu sageli peitma kipub, võib see olla märk hoopis ületoitmisest.
Maasse kaevatud auk on abiks enese jahutamisel. Kui koer palaval suvepäeval veidi jahedust tahab, kaevab ta mugava augu, mille keskele end pikutama sätib.
Ka koerad armastavad mugavust. Alati ei pea kaevama auku, et mugav oleks. Vahel aitab õdusa meeleolu loomiseks hoopis tekkidesse kaevumine.
Aukudes peidavad end saakloomad. Teatud tõud nagu taksid ja terjerid on aretatud spetsiaalselt jahipidamiseks. Sellest tulenevalt meeldib neile urgudesse piiluda, et ehk on mõni väike loomake liikvel. Äsja kobestatud muld või istutatud taim toob sügavamalt mulla seest maapinnale kaasa ka huvitavad ja põnevad lõhnad, mis tekitavad koeras uudishimu, mille peale ta sinna koheselt auku asub kraapima.
Kaevamine leevendab ärevust. Nii nagu närvilistel inimestel on mõnikord komme küüsi närida, võib kaevamine stressirohkes situatsioonis mõjuda koerale lõõgastavalt. Samuti aitab see tal vältida ebameeldivat olukorda.
Tema peas on põgenemisplaan — on koeri, keda aiad ja tarad kinni lihtsalt ei pea. Tavaliselt on need kastreerimata isased koerad, kellel veri soontes vemmeldab ja hormoonid ajavad seiklusi otsima. Kuid ka kastreeritud koerte seas on neid, kellel on aia alla kaevatud väike auk mugavateks käikudeks.

Allikas: Barkpost