Sees või väljas?

Kas su lemmik veedab enamuse ajast õues? Külmade ilmadega võiksid ta tuppa võtta, sest koeral võib kergesti külm hakata eriti siis, kui talle ei ole tagatud piisav vabalt liikumise ruum. Kellelegi meist ei meeldi ju jäätunud sõbrad.

Varjamatu alasti tõde

Kui pead koera väljas hoidma, siis mõtle, kas pelgalt karvane kasukas hoiab teda sellistes oludes soojas? Sageli ei ole sinu lemmiku kasukas piisav, et sellega terve talv õues vastu pidada. Ole hea sõber ja anna talle kasutada soe, kuiv ja korras kuut. Kindlasti pööra tähelepanu ka karvahooldusele. Regulaarselt hooldatud, puhas ja pusavaba karv hoiab palju paremini soojust kui hoolitsemata karv.

Ei mingeid külmunud lõunaid

Külma ilmaga võtab koeral sooja hoidmine rohkem energiat, seetõttu söövad väljas elavad koerad talvel rohkem. Samamoodi on tervise hoidmiseks vajalik värske vesi. Pea silmas, et veekauss külmade ilmadega läbi ei külmuks. Kuigi jääpurikad võivad vahvad olla, ei taha sinu koer piisavavedeliku saamiseks külmunud purikaid ega külma lund lakkuda.

Viimase moeröögatuse kohane dieet

Tubase eluviisiga loomadel on teistsugused toitumisvajadused. Nemad säilitavad energiat, sest magavad rohkem. Sellise elustiiliga koerad ja kassid liiguvad samuti vähem. Pead nende toidukoguseid vastavalt sellele kohandama.

Külmumine

Külmumine, eriti käppade, kõrvaotste ja sabaotsa puhul, võib talvel tõsine probleem olla. Seetõttu on veelgi vajalikum oma lemmik soojas hoida, eriti kui tegemist on õueloomaga. Muretse spetsiaalsed saapad, jope ja võib-olla isegi müts, mida saad kasutada jalutuskäikude ajal ning ole hoolikas märkamaks varajasi külmumise märke nagu vahajas nahk ja külmavillid. Käppade kaitseks kasuta ka käpavaha.

Surmav jook

Kõige hirmsam talvine mürgitus tekib jahutusvedelikust, mis sageli autoradiaatorist välja tilgub. See võib koerte ja kasside jaoks olla hea maitsega, kuid on väga mürgine. Isegi väike tilgake on surmav. Kui sulle tundub, et koer või kass käitub nagu oleks purjus, vii ta kohe arsti juurde. Parem on aga kõik lemmikloomad garaažist eemale hoida, et nad kogemata jahutusvedelikku ei jooks. Ka jalutuskäikude ajal ei tohiks koera silma alt ära lasta. Sa ju ei tea, milliseid ohte leidub naabri sissesõiduteel.

Soolane lahendus

Talvel puistatakse libeduse vältimiseks teedele ja kõnniteedele soola. Kuid sool (tavaliselt kaltsium- ja naatriumkloriid), mis jää ja lume teedelt sulatavad, mõjuvad looma käppadele halvasti. Kaitse oma neljajalgse sõbra käppasid saabastega ja hoia käpad sel moel jalutuskäikude ajal ka soojas.

Lõbusõit

Autod on talvel loomade jaoks ligitõmbavad. Eriti kassidele, kellele meeldib sooja mootori juurde või kapoti peale ronida. Õnnetuste ära hoidmiseks koputa kergelt oma auto kapotile enne, kui mootori käivitad. Loomulikult segad sa sel moel kassikese und, kuid pikemas perspektiivis ta tänab sind.

Allikas: petmd.com